„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.1 °C
skaidrs laiks

Ziemassvētkos Daugavpilī visus gaidīs Betlēme

Veidot Ziemassvētkos mazās Betlēmītes ainas ar jaundzimušo Jēzu silītē ir ļoti sena tradīcija visā pasaulē. Pirmo reizi Betlēme šogad būs arī Daugavpilī. Iespējams, tā būs pirmā āra Betlēme Latgalē. Ieceres autore, pilsētas galvenā arhitekte Inga Ancāne stāsta, ka ar ideju par šādas Betlēmes izveidi pilsētā nākuši vietējie iedzīvotāji, pašvaldība ieceri labprāt atbalstīja, bet padomus un atbalstu sniedza prāvesti Andris Ševels un Mihails Sivickis.   

Par Betlēmes atrašanās vietu izvēlēts pagalms Svētā Pētera ķēdēs katoļu baznīcas priekšā, kas ir vispiemērotākā vieta. Pirmkārt, baznīcas žogs naktī pasargās no vandāļiem, bet dievnama klātbūtne radīs īsto noskaņu, saka Inga Ancāne.  

Draudzes prāvests Mihails Sivickis uzskata, ka kopējā ainava līdzināsies Sv. Pētera bazilikas pagalmam Romā, kur tradicionāli tiek veidota Betlēme, jo ne velti Daugavpils Sv. Pētera ķēdēs baznīcu sauc par mazo Vatikānu abu dievnamu ārējās līdzības dēļ. Turklāt apmeklētājus, kas baznīcas pagalmā iegriezīsies regulāri, gaidīs pārsteigumi, jo Betlēme tiks papildināta pamazām. Mazais Jēzus silītē tiks guldīts Ziemassvētku vakarā pēc dievkalpojuma, kad baznīcas dārzā dosies procesija. Nākamais papildinājums gaidāms 6. janvārī – Triju ķēniņu dienā.   

Kā tad tiek veidota Betlēmes aina? M. Sivickis skaidro, ka klasiskā variantā pamatā ir kūtiņa vai ala, kuras centrā ir silīte ar jaundzimušo Jēzu, bet viņam blakus ir Jaunava Marija un audžutēvs Svētais Jāzeps. Turpat tiek izvietotas arī ēzeļa un buļļa figūra, jo aukstajā ziemas naktī mājlopi ar savu elpu sildījuši gaisu telpā. Prāvests skaidro, ka figūras Betlēmē izkārto pakāpeniski. Ap 24. decembri saliek eņģeļus, kuri sāka sludināt prieka vēsti par Jēzus piedzimšanu, un ganus, kuri pirmie šo vēsti sadzirdēja. Ganiņi var būt gan jauniešu, gan sirmgalvju veidolā, viņiem līdzi ir arī aitiņas. 6. janvārī, kad baznīca svin Triju ķēniņu dienu, Betlēmē pievienojas trīs Austrumu gudrie un zvaigzne, kurai tie sekojuši. Trīs gudrie atnesuši jaundzimušajam zeltu kā karalim, vīraku kā Dievam un mirres kā mirstīgam cilvēkam. 

Visu rakstu lasiet 23. decembra numurā.