„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+10.4 °C
daļēji mākoņains

Gaiļa gads piedāvās izrauties no savas čaulas

Velkot paralēles ar vistu un gaili, Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš cenšas ieskicēt, kas mūsu visus varētu sagaidīt Gaiļa gadā.

Gaiļa gads solās būt veiksmīgs daudziem, jo īpaši radošiem ļaudīm, uzskata biologs. Tas būs gads, kad cilvēki varēs beidzot īstenot līdz šim nerealizētas ieceres un mēģināt kaut ko dzīvē sasniegt.

Mihails piekodina, ka Gaiļa gadā nedrīkst piemirst par vistām, jo tieši tās ir noteicošās šajā sugā. Kurš bija pirmais – vista vai ola, daudzi strīdas joprojām, taču biologiem jau sen esot savs viedoklis, ka pirmā tomēr bija vista, kura evolūcijas ceļā, iespējams, no kāda dinozauru paveida pārtapusi par mums pazīstamo mājputnu. 

 „Gailis ir dabiskais modinātājs. Agrāk laukos ļaudis cēlās līdz ar pirmajiem gaiļiem un devās darīt ikdienas darbus,” saka Mihails Pupiņš, prognozējot, ka nākamais gads iztraucēs cilvēku līdzšinējo mierīgo dzīves ritējumu, „pamodinās” un iesaistīs dažādos notikumos. 

Gaiļa gads solās būt neparasts tiem, kas ilgstoši sēdējuši savas čaulas iekšpusē, jo beidzot pienācis laiks izšķilties. „Vista piedzīvo divas dzimšanas – kad rodas ola un kad no tās pēc ilgas perināšanas izšķiļas cālēns. Visi, kas līdz šim dzīvoja čaulā, var sākt knābāt šo čaulu un kaut ko sasniegt. Šogad cālēnus gaida nākotne, ja vien tie nepaliks sēdēt čaulas iekšpusē,” saka M. Pupiņš.

Viņš iedrošina Gaiļa gadā mēģināt ieņemt augstāku vietu sabiedrībā vai hierarhijā, piemēram, darbā vai biznesā. Dažreiz panākumu sasniegšanai ar skaistu ārieni vien būšot par maz, tāpēc spalvas putēs pa gaisu, jo gaiļi bez īsta šova neiztiek, saka biologs. 

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.