„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+14.6 °C
skaidrs laiks

Piena krīze ir garām, bet problēmu mazāk nekļūst

Preiļu novada Pelēču pagasta zemnieku saimniecībā „Jāņumājas” ganāmpulks jau sasniedzis 135 galvas, no tām 65 ir slaucamas govis, kas gadā dod 350 tonnas piena. Saimnieks Vitālijs Livmanis domā, ka krīze piena nozarē jau esot beigusies, piena iepirkumu cenas nostabilizējušās un pat sākušas nedaudz pieaugt. Krīzi esot pārdzīvojuši, strādājot un domājot. Par likvidēšanos nav bijis pat domas. 

„Ja iesākts, ko citu lai dara? Atpūties un ej tālāk. Mans vectēvs un tēvs strādāja, arī es turpinu, nekur neesmu no tā aizgājis prom,” saka zemnieks, kurš pērn rudenī valsts svētkos saņēma Preiļu novada Atzinības rakstu.

Pienu saimnieks nodod vietējam uzņēmumam „Preiļu siers”, jo ir pārliecināts, ka jāatbalsta savi uzņēmēji, turklāt gadu gadiem izveidojusies laba sadarbība, piena iepirkuma cena stabila. Viņš uzsver, ka tā ir arī drošības sajūta, un stāsta, ka pirmsākumos nodevis pienu kooperatīviem, bet tie nereti pazuda, atstājot zemniekus bez naudas.

Savu zemnieku saimniecību Vitālijs izveidojis 1989. gadā uz tēva zemes. Tā bija viena no pirmajām t.s. Breša saimniecībām Latvijā. Sācis ar mazumiņu – vienu govi, bet pakāpeniski govju skaits palielināts līdz prāvam ganāmpulkam. Saimnieks atzīst, ka izmēģinājuši dažādas lauksaimniecības nozares – audzējuši aitas, cūkas, linus, bet beigās nolēma palikt tikai pie piena lopiem. „Tā lēnā garā uz priekšu. Nebiju domājis, ka izvērtīsies tāda saimniecība,” stāsta Vitālijs, kurš pašlaik apsaimnieko ap 190 ha zemes, no kuriem 160 ha ir paša zeme.

Visu rakstu lasiet 24. janvāra numurā.