„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.7 °C
skaidrs laiks

Preiļos notiks pirmās robotu cīņas

28. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā notiks Preiļu robotikas čempionāts, kuram pieteikušies dalībnieki no visas Latvijas, kā arī no Lietuvas. Par uzvaru trijās disciplīnās cīnīsies skolēni, studenti un citi robotikas entuziasti. Ģimnāzijas direktores vietnieks informātikas jautājumos, informātikas un programmēšanas skolotājs Juris Erts stāsta, ka Latgalē tās būs pirmās šāda formāta robotikas sacensības.

Dažas dienas pirms pasākuma Preiļu robotikas klubā notiek rosība. Jaunieši Jura Erta vadībā cītīgi gatavojas čempionātam. Skolotājs skaidro, ka robotikā ir ļoti daudz dažādu disciplīnu, taču skolas klubs izvēlējies klasiskās un Latvijā populārās disciplīnas. Viena no tām ir sumo, kad uz ringa viens otram pretī stājas divi autonomi roboti (bez vadības pults), kuriem ar iebūvēto sensoru palīdzību pašiem jāorientējas vidē, jānosaka pretinieka atrašanās vieta un jāizgrūž otrs robots no ringa. Kā tas notiek, nodemonstrē kluba aktīvisti Matīss Buks un Eduards Lipiniks. „Protams, dažreiz visu nosaka veiksme, taču ļoti būtisks ir tehniskais risinājums un programma,” saka Juris. Viņš piebilst, ka arī sumo dalās sīkāk – Lego sumo un Mini sumo, kas ir brīvās konstrukcijas roboti.

Otra disciplīna ir līnijsekošana, kad autonomam robotam no starta līdz finišam ir jākustas, sekojot melnajai līnijai uz baltas pamatnes, un attālums jāveic maksimāli īsā laikā. Līnijsekošanas „karognesējs” klubā esot Matīss Dambītis, kurš šo distanci sacensībās mēros ar paša konstruētu un programmētu robotu.

Trešā disciplīna ir folkreiss jeb tautas brauciens apļveida trasē ar šķēršļiem, kurā robotam jāspēj nobraukt pēc iespējas vairāk trases apļu vajadzīgajā virzienā un norādītajā laikā. Folkreisā piedalās brīvas konstrukcijas roboti. Šādu robotu kopā ar savu tēti uzkonstruējis Matīss Buks, un tas esot jau piektais puiša robots. Skolotājs uzsver, ka šie roboti esot īsts mākslas darbs, jo visas virsbūves detaļas ir pašu jauniešu konstruētas, dizainētas un izdrukātas ar3D printeri.

Visu rakstu lasiet 27. janvāra numurā.