„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+18.3 °C
daži mākoņi

Māra Brašmane – janvāra barikāžu hroniste

Rīdziniece Māra Brašmane janvāra nogalē Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā uzrunāja skolēnus un atklāja fotogrāfiju izstādi „Barikādes. 1991”. 

Fotogrāfiju autore sarunā „Latgales Laikam” uzsver, ka mums obligāti jāfotografē šodienas cilvēki un notikumi, jo rīt tā būs vēsture, ko vēsturnieki pētīs jau šajā gadsimtā. Turklāt vēstures skolotāji skolēnus droši var vest uz janvāra barikāžu fotoizstādēm, lai ilustrētu mācību grāmatu informāciju.   

„Izstādē redzamas fotogrāfijas, ka tapa 1991. gada janvārī Zaķusalā un Vecrīgā. Toreiz es strādāju Valsts Mākslas muzejā un darbojos fotoklubā „Rīga”, tāpēc somā vienmēr atradās fotoaparāts. Kad 13. janvārī Rīgā ieradās pirmie barikāžu dalībnieki, ar jauktā kora „Līgo” koristiem (koros dziedu no skolas laika) apmeklēju nakts dievkalpojumu, vēlāk uz barikādēm devos viena pati. Pēc darba mākslinieku darbnīcā vārīju tēju, salēju to termosos un no rīta pirms darba nesu tos uz barikādēm. Tur satiku toreiz daudzus atzītus fotogrāfus, tostarp kluba „Rīga” kolēģi Gunāru Bindi, tāpat savus kolēģus no Rundāles pils muzeja (tur nostrādāju 11 gadus). Man paveicās, ka žurnāliste Māra Zirnīte barikādēs intervēja cilvēkus, un es varēju iet līdzi un fotografēt,” atminas M. Brašmane.

Visu rakstu lasiet 3. februāra numurā.