„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 30. aprīlis
Otrdiena
Liāna, Lilija
+13.6 °C
apmācies

Vai celtnieki atradīs laika kapsulu?

Aleksandrs Rube

Pagājušajā nedēļā Daugavpils cietoksnī sākās Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka kritušajiem karavīriem veltītā pieminekļa rekonstrukcija. Šī projekta iniciatore ir biedrība „Daugavpils mantojums”, savukārt būvdarbus veiks firma „Borg”.

Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis pastāstīja „Latgales Laikam”, ka šķietami vienkāršajai pieminekļa restaurācijai ir daudz nianšu. Pirmkārt, biedrībai nav visu nepieciešamo līdzekļu vēsturiskā objekta atjaunošanai. 12 000 eiro, ko biedrība saņēma t. s. „deputātu kvotu” ietvaros, dod iespēju sākt rekonstrukciju, bet šīs summas nepietiek. 

Papildus summu plānots saņemt no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas.

Otrkārt, šie būvdarbi saistīti ar intrigu, jo ir zināms, ka, uzstādot pieminekli 1924. gadā, tā pamatos ievietoja laika kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. „Protams, mums ļoti gribētos paskatīties, kas tur ir iekšā,” stāsta J. Ostrovskis, „bet mēs to speciāli nemeklēsim. Ja pieminekļa pamati būs labā stāvoklī, neko neaiztiksim. Savukārt, ja tajos būs plaisas un būs jāatjauno karkass, mēs to noteikti izcelsim.”

UZZIŅAI

Piemineklis Zemgales divīzijas kritušajiem karavīriem uzstādīts par godu tiem, kuri atdeva savu dzīvību Brīvības cīņās (1918—1920). Monuments, kura pamatos tika iemūrēti vēsturiski dokumenti un 48 kritušo kareivju vārdi, atklāts 1924. gadā, celts pēc inženiera V. Riemera projekta. Padomju laikos uz pieminekļa postamenta uzstādīja Staļina krūšutēlu, vēlāk – Ļeņina krūšutēlu. Tagad no pieminekļa palicis tikai postaments.

Visu rakstu lasiet 13. jūnija numurā.

Komentāri

13.06.2017 22:30
Ods
Latgales Laika redakcija, Ostrovska laiks pagājis. Drīz būs jāsaka uz neredzēšanos ostrovskiem, mahliniem, maksimčikām u.c. Latgales partijas šedevriem. Ar pieminekļu atjaunošanu jānodarbojas lietpratējiem, nevis diletantiem, kas tikai diedelē naudu.Kāpēc atjaunošanas darbus neuzņēmās Lāčplēša vadītā dome?????