„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Pētnieki dosies ekspedīcijā pa Daugavpils novadu

Daugavpils Travel

No 1. līdz 7. jūlijam Latvijas Universitātes un Daugavpils Universitātes pasniedzēji un studenti profesores Janīnas Kursītes vadībā pētīs kultūras vērtības Daugavpils novadā.

Šāda mutvārdu vēstures un vietējo kultūru izzinošā ekspedīcija notiks jau otro reizi, pērn pētnieki iepazina dzīves kārtību, vērtības un tradīcijas, kuras piekopj Latvijas - Baltkrievijas pierobežas teritoriju iedzīvotāji Skrudalienas, Demenes, Salienas un Vecsalienas pagastos. Pēc tās decembrī Rīgā notika atskaites zinātniskā konference „Latviešu (baltu) - slāvu kultūru mijiedarbība: Latgales piemērs”. Pirmās ekspedīcijas rezultātā tika iegūta vērtīga informācija par vecticībnieku tradīcijām, unikālām slāvu un baltu simbolu kombinācijām, atmiņām par padomju laiku un vietējo iedzīvotāju latvisko identitāti.

Šogad pētījums tiks veikts tajos pašos pagastos, kur pērn, kā arī Medumu, Līksnas, Nīcgales, Vaboles, Kalupes, Višķu, Biķernieku pagastos un citās vietās.

Līdz ar LU un DU pasniedzējiem šajā „kultūras pārgājienā” piedalīsies arī jaunie video operatori no Rīgas Amatniecības vidusskolas, kas gatavos video sižetus par ekspedīcijas gaitu. Filmu paredzēts rādīt 27. oktobrī, kad Rīgā notiks rudens konference „Identitātes un vērtību meklējumi: Daugavpils novads”.

LU Humanitārā fakultāte šādas ekspedīcijas rīko jau 17 gadus. Šo zinātnisko braucienu rezultāti atspoguļoti daudzās publikācijās un individuālos krājumos, no kuriem par jaunāko var uzskatīt monogrāfiju „DižDundaga. Apcerējumi par Dundagas novadu”. Līdzīgs krājums var tikt izveidots arī pēc ekspedīcijas pa Daugavpils novadu.