„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+10.8 °C
apmācies

Slimnīca modernizēsies un piedāvās jaunus pakalpojumus

Egita Terēze Jonāne

Daugavpils reģionālā slimnīca saņems ES finansējumu vairāk kā 7 milj. eiro. Šīs veselības aprūpes iestādes valdes locekļi Renis Joksts un Ilona Skrinda sarunā „Latgales Laikam” uzsvēra, ka jau nākamgad sāksies vērienīgākie būvniecības un aprīkojuma uzstādīšanas darbi un ka Latgales iedzīvotāji saņems jaunus pakalpojumus.

- Saskaņā ar dibinātāju lēmumu slimnīcu vada divi valdes locekļi. Kā jūs sadalījāt pienākumus?

Ilona Skrinda (turpmāk I.S.): Manas atbildības jomas ir ārstniecība, kvalitātes vadība, katastrofu medicīna, epidemioloģiskā uzraudzība, personāls, lietvedība, pretkorupcijas pasākumi, grāmatvedība un iepirkumi, medicīniskā statistika.

Reinis Joksts (turpmāk R.J.): Saskaņā ar valdes sēdes lēmumu es pārzinu saimnieciskos jautājumus, slimnīcas tehnoloģisko nodrošinājumu, līgumu izpildi ar Nacionālo veselības dienestu, ārējo normatīvo dokumentu izmaiņu kontroli, civilo, izglītības un zinātnes jautājumus, darba un datu aizsardzību, IT nodrošinājumu, kā arī e-veselību.

Lai gan mums katram ir savas kompetences, tomēr lēmumus pieņemam kopā.   

- Vai Daugavpils reģionālai slimnīcai pietiks kvotu, lai šo gadu pabeigtu bez pārstrādes?

R.J.: Runājot par Ambulatorajiem pakalpojumiem, uzreiz vēlos pateikt, ka šogad Nacionālā veselības dienesta un slimnīcas līgumā pakalpojumu ir vairāk. Finansējums ir pietiekams daudziem veselības aprūpes pakalpojumiem, kaut gan ir pakalpojumi ar finansējuma deficītu. Piemēram, invazīvas kardioloģijas pakalpojumi, kur pacientu rinda jau izveidojusies līdz 2018. gada sākumam.

Pacientu rindas veidojas ne tikai pārstrādes dēļ, bet arī tāpēc, ka pietrūkst speciālistu. Tas ir uzsvērts Veselības ministrijas ziņojumā par rindu samazināšanu ambulatorā veselības aprūpē. Šonedēļ ar to iepazinās Ministru Kabinets.

Turklāt pacientu paliek vairāk. Piemēram, traumatologs ir ļoti noslogots slimnīcā, jo endoprotezēšanas operāciju, kuras apmaksā valsts nevis pacients, ir vairāk. Tāpēc ārsts fiziski nespēj strādāt poliklīnikā, lai gan pieprasījums ir liels.

Runājot par stacionāru, slimnīca katru gadu sniedz vairāk pakalpojumu nekā pieejams valsts finansējums. Tie ir aptuveni 2000 pacientu virs līgumā noteiktā skaita. 

I.S.: Pateicoties Daugavpils domei, kura finansē rezidentūru, maksā stipendijas valsts budžeta programmās un piešķir dzīvokļus, slimnīca jau piesaistījusi 36 rezidentus. Viņi palīdz galvenokārt dežūrārstiem. Vēl šogad noslēgsim līgumus ar 7 rezidentiem.  

Pilnu interviju lasiet 6.oktobra numurā.