„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Rēzeknē rakstīja III pasaules diktātu latviešu valodā

rezekneszinas.lv / Māris Justs

7.oktobrī Latvijā un visā pasaulē vienlaikus trešo gadu pēc kārtas norisinājās pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu speciāli šim nolūkam bija radījis rakstnieks Nils Sakss. Šogad diktāta rakstīšana trešo reizi notika arī Rēzeknē – Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA). 

Diktātu lasīja Rēzeknes teātra „Joriks” latviešu teātra trupas aktieris Kārlis Tols, informē RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas informācijas speciāliste Inga Kaļva-Miņina.

Šogad Rēzeknē diktātu klātienē rakstīja 16 dalībnieki – četri vīrieši un 12 sievietes vecumā no 17 līdz 55 gadiem. Deviņi dalībnieki pirmo reizi iesaistījās diktāta rakstīšanas iniciatīvā, seši – otro reizi, bet viens dalībnieks – trešo reizi. Aptaujātie pasākuma dalībnieki atzina, ka šo iniciatīvu vērtē kā interesantu un lietderīgu pasākumu, kas ļauj atcerēties skolas laiku un pārbaudīt savas latviešu valodas zināšanas. Daudzi dalībnieki minēja, ka diktāta rakstīšana ļauj viņiem atgriezties skolas solā, tā ir iespēja sacensties gramatikas zināšanās, kā arī lieliska iespēja tās uzlabot, jo „valoda ir jākopj visa mūža garumā”.

Kā informē pasākuma idejas autore Olga Sukonnikova, tad šogad klātienē diktātu rakstīja 334 cilvēki (Rīgā – 155, Liepājā – 62, Jēkabpilī – 36, Daugavpilī – 24, Valmierā – 23, Ventspilī – 18, Rēzeknē – 16), tiešsaistē – 603 cilvēki.

Kā atzīst O. Sukonnikova, tad visbiežāk pieļautās kļūdas ir tiešās runas lietojumā. „Arī divdabja teicieni sagādā grūtības. Labāk veicas ar palīgteikumu atdalīšanu, arī partikulu vairs neliek komatos tik bieži kā pirmajā diktātā. Ortogrāfijā vislielākās problēmas ir ar svešvārdiem (bakaleja, koriandrs, bujabēze). Arī darbības vārdu pareizrakstībā ir kļūdas.

Tāpat kā iepriekšējos gados daudziem ir kļūdas saikļa ne tikvien – bet arī pareizrakstībā,” saka O. Sukonnikova, piebilstot, ka līdzīgi diktāti notiek arī Krievijā un Lietuvā.

Kā ierasts, labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens pats var novērtēt savas zināšanas (par diktāta rezultātiem tiks paziņots mēneša laikā, Rēzeknē klātienē rakstītos diktātus, kad tie būs izlaboti, varēs saņemt RTA Sabiedrisko attiecību nodaļā).