„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Daugavpilieši iekļuva „Baltu ciltīs”

Artjoms Stalidzāns

Nepaspējuši izkravāt mantas pēc pašu rīkotā festivāla „Visvalža diena 2” Daugavpils cietoksnī, vēstures modelēšanas kluba „Robeža” dalībnieki devās uz filmas „Baltu ciltis” uzņemšanu. Šī brāļu Laura un Raita Ābeļu filma vēsta par baltu ciltīm, kuras apdzīvoja reģionu XII—XIII gadsimtā.

Brāļi kļuva populāri ar īsfilmu „Kastrāts kuilis”, kura saņēma 45. Tamperes (Somija) kinofestivāla „Grand Prix”, kā arī ar BBC stilā uzņemto populārzinātnisko filmu „Kurši”.

Šoreiz brāļi saņēma finansējumu Latvijas simtgades programmas ietvaros, un 2018. gada maijā skatītājiem tiks piedāvāts viņu jaunais projekts – „Baltu ciltis”.

Filmā būs sižeta līnija par Gotlandes tirgotāju Larsu, kurš apceļo baltu ciltis un iepazīstas ar to dzīvi, sarežģīto situāciju reģionā utt. Režisori plāno izmantot daudzveidīgākus tehniskos paņēmienus – animāciju, grafiskos kadrus. Izņemot aktierus, filmas uzņemšanā piedalās desmitiem rekonstruktoru no Latvijas un tuvajām ārzemēm.

8. oktobrī Ādažu poligonā sapulcējās vairāk nekā simts cilvēku – šeit režisori bija ieplānojuši uzņemt filmas galveno kauju. Filmēšanās dalībniekiem vajadzēja ne tikai pārģērbties atbilstošos tērpos, bet arī uzlikt grimu. Galveno varoņu grimēšana prasīja diezgan daudz laika, savukārt, lai sagatavotu vienu masu skatu dalībnieku, pietika ar 2—3 minūtēm. Dalībnieku vidū bija daudzu vēstures rekonstrukcijas klubi no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Jāpiebilst, ka Daugavpils kluba „Robeža” dalībniekiem šī nebija pirmā filmēšanās reize, jo viņi šajā filmā piedalījās jau pagājušajā gadā.

Klubs „Robeža” filmēšanā (pirms grimēšanas)

Kā teica dalībnieki, filmēšanas process „no iekšpuses” izskatās pavisam citādi, nekā to parasti iedomājas, skatoties jau gatavu filmu kinoteātrī. Atrodoties laukumā, saproti, cik tas ir milzīgs darbs pat tad, ja tevi īsu brīdi – vien dažas sekundes -- parādīs kadrā. Piemēram, vienā no ainām priekšplānā filmēja auļojošu zirgu ar jātnieku mugurā, bet fonā visa komanda turpināja kauju, dublis sekoja dublim, līdz režisori panāca vēlamo.

Filmēšanas dienā bija tikai aptuveni astoņus grādus silts, pūts brāzmains, auksts vējš un smidzināja sīks lietus. Nedrīkstēja ievīstīties siltā vējjakā, aktieri sildījās, cīnoties cits ar citu, bet pārtraukumos dzēra ingvera tēju. Lai arī kauja nebija īsta, tās laikā laukumā īsta cīniņa gaisotne – šķindēja zobeni, skanēja kliedzieni, kūpēja dūmi. Brīžiem aktieri tiešām zaudēja laika izjūtu un to, kur atrodas, saprata vien tad, kad ieraudzīja filmēšanas grupu laukuma malā.

Pēcpusdienā beidzot uzspīdēja saule. Grima mākslinieki izveidoja aktieriem „briesmīgas rētas”, no kurām rēgojās bultas, milzīgiem asins traipiem, kuri izskatījās ļoti dabiski un biedējoši. Un aktieriem atkal vairākkārt nācās atkārtot režisoru ieplānotās darbības. Kā pastāstīja režisori un uzņemšanas grupas pārstāvji, rietošās saules staros izdevās nofilmēt lielisku ainu. Negaidīti noskanēja „Paldies visiem par piedalīšanos!”, taču aktieriem negribējās pamest filmēšanas laukumu.

Filmas pirmizrāde ieplānota 2018. gada maijā, un aktieri ļoti vēlas uzzināt, kā viss izdevies. Ar filmēšanas materiāliem var iepazīties jau tagad „Facebook” profilā „Last Pagans of Europe”.