„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
apmācies

Dubnas upes apkārtne fiksēta jauniešu skatījumā

Foto no Dagnijas Dudarjonokas arhīva

Jūnija sākumā 20 jaunieši no Daugavpils, Līvānu, Vārkavas, Riebiņu un Preiļu novada devās sešu dienu ekspedīcijā – laivu braucienā pa Dubnu. Piedzīvotais fiksēts fotogrāfijās, īsfilmā un lielformāta kartēs, ko skolēni, jaunieši un ikviens interesents varēs apskatīt Špoģu vidusskolā, Višķu pagasta jauniešu centrā, Preiļu jauniešu centrā “Četri”, Līvānu jaunatnes un iniciatīvu centrā “Kvartāls” un Vārkavas novada Kultūras centrā.

„Viss sākās ar sarunu, ka mums garām tek Dubna, kurā peldamies, makšķerējam, bet par šo upi mēs neko nezinām. Piemēram, kādas dabas vērtības tā glabā?” projekta vadītāja Dagnija Dudarjonoka skaidro, ka to nolemts mainīt, uzsākot projektu „Dubnas pieRaksti”, dodoties ekspedīcijā, lai apzinātu vides un kultūrvēsturiskās vērtības upes apkārtnē. Dagnija pastāstīja, ka jaunieši darbojās trijās darba grupās, daļa pētīja dzīvnieku un augu valsts bagātības, daļa -- kultūrvēsturisko mantojumu, bet pārējie to visu fiksēja video un foto materiālos. Projekta rezultātā tapusi lielformāta karte, kurā attēlots Dubnas tecējums, nozīmīgākie objekti piekrastē, kā arī dzīvnieki un augi, kas sastopami upes gultnē un krastos. To varēs izmantot kā mācību materiālu skolās.

Ekspedīcija sākusies Višķos un noslēgusies Līvānos: „Reti kurš zina, ka Dubna ir garākā upe, kas sākas un beidzas Latgalē.” Negadījumi ceļā nav piedzīvoti, kā apgalvo D. Dudarjonoka, ne reizi neviena laiva nav apgāzusies. Lai to „labotu”, ekspedīcijas noslēgumā jaunieši sarīkoja improvizētu laivu apgāšanas meistarklasi. „Izrādās, tas nav nemaz tik viegli,” joko D. Dudarjonoka.

Jaunieši laivoja sešas dienas

Savukārt ekspedīcijas dalībnieks Arturs Tumovs, kura galvenais uzdevums bija ierakstīt sarunas, pastāstīja, ka vislabāk prātā palikusi leģenda par Mīlestības koku. To izstāstījis kāds vietējais Višķu pagastā. „Laivojot pa Dubnu, mums bija iespēja parunāt ar kaimiņiem,” A. Tumovs skaidro, ka nācies atskārst – attālākus Latvijas nostūrus un to cilvēkus pazīstam labāk, nekā tos, kuri dzīvo tepat, vien aiz sava dzimtā novada robežām.

Jauniešu iniciatīvu projektu īstenoja biedrība “Latgolys Studentu centrs”. Novembrī ekspedīcijas dalībnieki vēlreiz apciemo vietas, kur jau vasarā bijuši, lai stāstītu interesentiem par ekspedīcijā izpētīto.

8. novembrī pl. 18.00 paveiktais tiks prezentēts Līvānu jaunatnes un iniciatīvu centrā “Kvartāls”, bet 15. novembrī  – Vārkavas novada Kultūras centrā.