„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+0.8 °C
neliels sniegs

Grāmatu apmaiņa ir populāra un pieprasīta

Jeļena Čursina

4. novembrī kārtējā grāmatu apmaiņas akcijā ikviens interesents varēja izvēlēties tīkamu lasāmvielu un paņems grāmatu bez maksas. Apmeklētāju bija daudz – gan pieaugušie, gan bērni.

Akciju rīkoja jauniešu organizācija „Apelsīns”, kurā apvienojušies septiņi aktīvi studenti. Viņi jau ir pierādījuši sevi, jo šāda akcija tiek rīkota trešo reizi. Kā teica vadītāja Jekaterina Smirnova, sākumā viņi domāja, ka tā būs vienreizēja akcija – tiks izdāļātas grāmatas, kuras sakrājušās pie paziņām, tuviniekiem un draugiem. Taču pirmais gadatirgus pierādīja, ka pasākums jārīko vēl, jo cilvēki interesējās un gribēja, lai tas tiktu turpināts. „Pašlaik mēs meklējam telpas. Tā būs bezmaksas bibliotēka, kur jebkurš varēs paņemt vai atstāt grāmatu. Ir viss – grāmatas, plaukti, dīvāni, bet nav telpu,” saka Jekaterina.

Akcijas mērķis ir dot grāmatām otru dzīvi, arī šī pasākuma apmeklētāji ir vienisprātis ar rīkotājiem. Piemēram, Anatolijs Gallers nespēj iedomāties dzīvi bez grāmatām, taču viņš ir no tiem lasītājiem, kuri vēlas, lai grāmatas izlasītu arī citi. A. Gallers atrada sev dažus labus detektīvromānus atpūtai.

Ikviens no daudzajiem lasītājiem paņēma līdzi vismaz vienu grāmatu. Daži zināja par akciju, citi vienkārši gāja garām, apmeklējot tirdzniecības centru „Ditton Nams”. Piemēram, „Latgales Laika” lasītāji Jūlija un Anatolijs Ļebedjoki šajā pasākumā nokļuva nejauši un bija patīkami pārsteigti. „Es cerēju, ka atradīšu Omāru Haijamu, bet grāmatu jau kāds bija paņēmis. Uz vecumdienām gribas palasīt visiem zināmas patiesības,” saka Jūlija.

Grāmatu piedāvājums bija plašs un daudzveidīgs. Kā teica organizatori, viņu darbības sākumā bija tikai daiļliteratūra, bet tagad tiek piedāvāta arī zinātniskā literatūra. Ir daudz grāmatu latviešu, angļu, pat franču valodā. Lasītāja Zane Vitkovska, psiholoģe, priecājās, ka atradusi interesantu grāmatu par psiholoģiju un kultūras vēsturi, kā arī jaunu detektīvromānu tēvam. „Priecē tas, ka akcija ir bezmaksas, un tiem, kam nav iespējas iegādāties grāmatas, var izmantot šo iespēju,” viņa teica.

Pirmajā gadatirgū grāmatu bija mazāk, galvenokārt tās bija vecās padomju laiku grāmatas. Tagad par organizāciju zina un cilvēku atsaucība augusi. Kāds atnes vienu grāmatu, kāds atved veselu mašīnu. „Ir, ar ko strādāt, un ir, ar ko dalīties,” teica viena no organizatorēm Jūlija Kosecka.