„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Krāslavas pensionāri demonstrēja pašrealizācijas piemēru

„Senioru skolas” organizatorus sveic Daugavpils pensionāru biedrība // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpils Sociālā dienesta Lāčplēša ielā telpas rotā fotoportretu izstāde. Fotogrāfijās redzami Krāslavas pensionāri, „Senioru skolas” apmeklētāji.

Portretos fiksēti ikdienas dzīves mirkļi vai darbs, sapņu īstenojums. Kāds pie baltas lapas gaida iedvesmu, kāds mizo dārzeņus vai lūkojas spogulī. Piemēram, krāslavietis Ivans Bičkovs, tikai būdams pensijā, īstenoja savu sapni par glezniecību un fotoportretā viņš redzams pie savām gleznām, ar molbertu un otām. Savukārt Anita Sveizda lika lielā savas aktrises dotības un iejutusies divos pilnīgi pretējos tēlos. Vienā portretā viņa ir sieviete – vampīrs, otrā – ticīga sirmgalve ar adīkli rokās.

Par grūtībām, bet vienlaikus arī par lielo gandarījumu, ko sniedza projekta īstenošana, pastāstīja fotogrāfiju autores Inga Pudņika un Valija Platace. Gan viņas, gan Gunta Ahromkina un Oksana Širokaja ir aktīvas Krāslavas fotokluba „Zibsnis” dalībnieces, kuras ideju īstenoja dzīvē. „Kopā ar portretu personāžiem mēs gan raudājām, gan dziedājām, gan dejojām,” stāsta fotomākslinieces, „nācās pierunāt, uzstāt, solīt, ka fotogrāfijas būs skaistas.” Viņas iepriecināja tas, ka Krāslavas seniori spēja pārvarēt sevi un atvērties kameras priekšā, tādējādi pierādot, cik skaisti un daudzpusīgi var būt vecāka gadagājuma cilvēki.

Kā teica socioloģe Tatjana Arzamatova, izstādes mērķis ir popularizēt aktīvu dzīvesveidu visu mūžu. Kopā ar sociālo psihologu Raimondu Lazdu 2015. gadā viņi atvēra „Senioru skolu”. Vispirms tika sarīkota neliela aptauja, kurā krāslavieši pauda interesi. Gluži negaidīti  eksperiments pārtapa ikdienas nodarbībās, semināros, meistarklasēs un citos interesantos pasākumos. Reizi nedēļā seniori sapulcējas bibliotēkā un visi kopā apspriež aktuālas tēmas, piemēram, par sabiedrības  novecošanu, migrāciju, globalizāciju. „Mēs daudz runājam par veselīgu dzīvesveidu, kā tikt galā ar savām emocijām, noskaņojumu,” stāsta skolas organizatori, „senioriem ir daudz brīva laika, tāpēc nedrīkst pieļaut, ka viņi garlaikojas, jo tad vecie ļaudis biežāk slimo.”

Kā uzsvēra T. Arzamatova, populāra kustība ir tā saucamās „trešā vecuma universitātes”. Tās pastāv gandrīz visā pasaulē, tostarp arī Lietuvā, Baltkrievijā, Polijā. Latvijā tās nav, lai gan vecu cilvēku ir ļoti daudz, tāpēc nedrīkst, ka viņi atrauti no dzīves. Savukārt Krāslavas pensionāri saka, ka viņiem ir iemesls vienreiz nedēļā piecelties, safrizēties, labi apģērbties un „iziet cilvēkos”.

Daugavpils Sociālā dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Marina Gorkina pastāstīja, kā šī izstāde iedvesmoja vietējo veco ļaužu centru. Viņi pārņēma ideju, bet nolēma iet citā virzienā – izveidot ekspozīciju par paaudžu saikni. Šīs idejas īstenošanā viņi cer uz Daugavpils domes sabiedrisko organizāciju atbalsta fonda palīdzību. „Mūsu senioru dienas centram jau ir piecpadsmit gadi,” saka M. Gorkina, „viņi ir aktīvākā sabiedrības daļa, dalās savā pieredzē, delikāti piedalās jaunatnes audzināšanā, piemēram, vakar viņi bija bērnunamā – organizēja seno ēdienu gatavošanas meistarklasi.”