„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.5 °C
skaidrs laiks

2018. gads medicīnai Daugavpilī solās būt labs

Foto: Aleksandrs Rube

Pirms Jaunā gada „Latgales Laiks” aicināja uz sarunu Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Zdanovski, lūdzot pastāstīt par pilsētas saimniecību, kā arī to, kāds 2018. gads būs mediķiem un pacientiem. Vai gaidāmas pozitīvas pārmaiņas sakarā ar to, ka veselības jomas finansējums nākamajā gadā būs rekordliels – 1 miljards eiro.

- Jūs joprojām esat praktizējošs ārsts?

- Jā, esmu speciālists medicīnas organizācijas jomā un man ir sertifikāts ultrasonoskopijā. Es komunicēju ar pacietiem pa telefonu un nosūtu cilvēkus uz izmeklējumiem. Ja kādreiz man būs jāizvēlas – ārsta prakse vai deputāta krēsls, es izvēlēšos pirmo. Jāatzīst, ka mūsu reģionā ir lielas problēmas ar onkoloģiskajām saslimšanām. Diemžēl es tās diagnosticēju aizvien biežāk un biežāk.

- Kāds ir jūsu viedoklis par obligāto medicīnisko apdrošināšanu Latvijā?

- Sistēmu, kāda tiek veidota pašlaik, diezin vai var uzskatīt par labi pārdomātu. Taču tas ir milzīgs solis uz priekšu kārtības ieviešanā medicīnas jomā. Veselības aprūpē trūkst naudas. Saka, ka tiek piešķirts 3,1% no valsts iekšzemes kopprodukta, taču patiesībā ir mazāk. Atliek vien pabrīnīties, kā ar šādu finansējumu mums izdodas uzturēt normālu medicīnas pakalpojumu līmeni.

- Vai „E-veselības” projektam ir nākotne?

- Tā ir laba ideja, kura kaut kādu iemeslu dēļ buksē, jo projektam jau ir 8—10 gadi. Šīs vienotās elektroniskās sistēmas ieviešanai bija piešķirts desmitiem miljonu latu, es pats braucu uz Rīgu un runāju ar Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieku Rihardu Muciņu, kurš atbild par šo pasākumu. Man bija priekšlikums izveidot testa sistēmu Daugavpils reģionālajā slimnīcā (DRS), kuru sākotnēji neplānoja iekļaut „E-veselībā”. Taču man atteica.

- Nākamajā gadā medicīnai no valsts budžeta piešķirta rekordliela summa. Ko var gaidīt Daugavpils?

- Viens miljards eiro – tā ir ļoti liela nauda. Protams, arī Daugavpils saņems līdzekļus. Visai lielu daļu šīs naudas paredzēts novirzīt mediķu darba algām. Nevaru teikt, ka tādējādi mēs sasniegsim normālu Eiropas darba samaksas līmeni, taču tas ir ļoti svarīgs solis uz priekšu. Vēl ir arī DRS modernizācijas projekts par 7 miljoniem eiro (Uzņemšanas nodaļa un vēl trīs citas) un veiksmīga rezidentu piesaiste (ir jau gandrīz 40), tāpēc ar piesardzīgu optimismu var uzskatīt, ka 2018. gads būs gana labs visai medicīnas jomai Daugavpilī.

- Jūs esat nokļuvis skandāla centrā, kas saistīts ar Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu par iedzīvotāju veselības veicināšanu un slimību profilaksi. Būdams praktizējošs ārsts, jūs piedalījāties iepirkumu konkursā, tādējādi izraisot dažu politiķu interesi.

- Jā, kādam šķita, ka es vienkārši gribu visu projekta naudu ielikt savā kabatā. Tagad man ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Iepirkumu uzraudzības biroja slēdziens. Šīs iestādes nesaskata manā darbībā neko aizdomīgu. Vēl ir Centrālās finanšu un līgumu aģentūras dokuments, kurai mana dalība tomēr šķita dīvaina. Tāpēc, lai šīs aģentūras iejaukšanās dēļ šajā projektā neieviestu korekcijas un tas vispār neaizietu garām, es nolēmu atsaukt savu priekšlikumu iedzīvotāju izglītošanā. Droši vien, tādējādi kāds vēlējās celt savu politisko reitingu.

- Kāda ir politiskā gaisotne pilsētas domē? Vai kaislības joprojām sit augstu vilni?

- Grūtību vēl aizvien ir gana daudz. Ar „Latgales partiju” mums izveidojies ļoti konstruktīvs dialogs, un darbs rit uz priekšu. Savukārt ar „Saskaņu” viss ir daudz sarežģītāk. Koalīcija ar „Saskaņu”, uz kuru es liku lielas cerības, izjuka tikai viena cilvēka – Andreja Elksniņa ambīciju dēļ. Es joprojām nesaprotu, kāpēc viņš šādi rīkojās. Precedents ar zemi pie Esplanādes stadiona bija izzīsts no pirksta.

Ja koalīcijas izjukšana bija saistīta tikai ar „Saskaņas” vēlmi iesēsties parlamentāriešu krēslos, tā bija loģiska, taču pārsteidzīga rīcība. Daugavpilī mīl tos, kuriem „nodarīts pāri”. Taču, kā izskatās, visu šo teātri vajadzēja izspēlēt nevis septembrī, bet nākamā gada martā vai aprīlī, jo tad izredzes iekļūt Saeimā būtu ievērojami augstākas. A. Elksniņš nez kādēļ pasteidzās. Agrāk man ļoti imponēja „Saskaņas” idejas, bet tagad šī partija vairāk atgādina farsu un tai vairs nav agrāko uzstādījumu. Visu nosaka viena cilvēka diktāts. Tāpēc es prognozēju, ka perspektīvā A. Elksniņam būs jādibina sava atsevišķa partija.

- Kāpēc tiek plānots reorganizēt tūrisma, kultūras un sporta jomu?

- Pašlaik izveidotas divas – tūrisma un kultūras jautājumu darba grupas. Tūrisma jomā mēs neredzam lielus sarežģījumus, savukārt kultūras jomā gaida liels darbs. Diemžēl Kultūras pārvaldei nav reālas ietekmes uz sabiedriskajām organizācijām un dažādām biedrībām. Šo organizāciju koordinācija, pārzināšana un sadarbība ar pilsētu varētu būtu labāka. Ļoti bieži, lai saskaņotu kādus dokumentus, nāk pie manis vai maniem kolēģiem, taču ar to jānodarbojas Kultūras pārvaldei. Tā ir iekšējās organizācijas problēma, un tā mums jāatrisina vistuvākajā laikā.

- Kāds ir jūsu viedoklis par vidusskolu optimizācijas procesu? Vai tiešām visā pilsētā jābūt vien 6—7 vidusskolām?

- Šo procesu es vērtēju ļoti negatīvi. Tas nav pārdomāts un var izraisīt ļoti nopietnas sekas. Kurām skolām jāpastāv un kurām ne – tas jānosaka pašvaldībām. Es domāju, ka šajā jautājumā vēl gaidāmas ļoti spraigas debates, kurās pašvaldības viedoklis nebūs pēdējā vietā.

- Paldies par interviju.

- Izmantojot iespēju, apsveicu visus iedzīvotājus Jaunajā gadā. Lai visi ir veseli un laimīgi!