„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Uz bibliotēku – ar visu ģimeni

Dinija Jemeļjanova

Inovācijas un daudzfunkcionalitāte kļuvuši par raksturlielumiem, kuros labus rezultātus vēlas sasniegt ikviena iestāde, kas grib sevi dēvēt par mūsdienīgu. Sekot līdzi laikam cenšas arī bibliotēkas. Par to, kāda ir 21. gadsimta Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles bērnu bibliotēka “Zīlīte”, pastāstīja tās vadītāja Anna Pakere. Viņa novembrī saņēma Voldemāra Caunes balvu “Gada bibliotekārs darbā ar bērniem un jauniešiem”.

Lasītāju vidū arī tēti un mazuļi

„Mēs sevi vairs nepozicionējam kā bērnu, bet gan kā ģimenes bibliotēku,” uzsver A. Pakere. Agrāk te tika apkalpoti tikai skolas vecuma bērni, bet beidzamo sešu gadu laikā veidots uz ģimeni kā pamatauditoriju balstīts bibliotēkas modelis. „Jaunās ģimenes bērnus audzina mērķtiecīgāk. Ja agrāk bērni pirmo reizi atnāca uz bibliotēku skolas vecumā, tad tagad tie ar bibliotēku sāk iepazīties aizvien agrāk,” skaidro A. Pakere. Lielākie bibliotēkas cienītāji ir tie, kas tikko atklājuši lasīšanas brīnumu – pirmsskolas vecuma bērni. Viņiem telpas gan lasīšanai, gan rotaļām izvietotas iestādes tālākajā stūrī, lai neviens netraucētu. Tajās ik sestdienu tiekas grāmatu klubiņa biedri, notiek skaļā lasīšana un citi tematiskie pasākumi ģimenēm.

Vasarā bibliotēkā nomainīti logi, vēl nepieciešams zīdaiņu pārtinamais galds un telpu remonts, kaut gan grāmatu plaukti izvietoti, lai caur tiem varētu izlīkumot arī vecāki ar bērnu ratiņiem. Bibliotēkas „Zīlīte” iekšējās kārtības noteikumi nosaka, ka bērns vecumā līdz 16 gadiem var oficiāli pierakstīties tikai ar vecāku galvojumu. Darbinieces novērojušas, ka mammu klātbūtnē bērni vairāk vadās pēc norādījumiem grāmatu izvēlē, bet tēti atvasei dod brīvu vaļu. „Protams, ja mamma nav iedevusi līdzi grāmatu sarakstu,” bilst bibliotēkas vadītāja, „ja jūs gribat redzēt jaunus, inteliģentus tētus, nāciet strādāt uz bibliotēku!” smejas A. Pakere.

Zūd robežas un stereotipi par to, kādu literatūru būtu jāizvēlas konkrētā vecumā. Kaut gan oficiāli klašu dalījums plauktos saglabājies, apmeklētāji kavējas pie dažādiem grāmatu plauktiem. Piemēram, pamatskolas klašu bērniem paredzēto grāmatu plauktos atrodas klasiskā literatūra, kas dažkārt piesaista arī vecāku uzmanību. „Māmiņai, kas atnākusi ar bērnu, dažkārt nav laika skriet uz Centrālo bibliotēku, tāpēc sev tīkamas grāmatas viņa var atrast arī šeit.”

Pilnu rakstu lasiet 5. janvāra numurā