„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Atskanēja “Baltkrievu koļadki”

Publicitātes foto

Sestdien, 2018. gada 6. janvārī Vienības namā spilgti un aizrautīgi notika “Baltkrievu koļadki”, kurus organizēja Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC). Mazie un lielie pilsētas iedzīvotāji jau kuru reizi iepazinās ar baltkrievu svētku Koļadi svinēšanas tradīcijām, piedalījās teatralizētā darbībā un Ziemassvētku atklātņu un suvenīru ar ažūra papīra aplikāciju (vicinanku) meistardarbnīcās.

Koļadi tautas ieražu un svētku gada kalendārā jau no seniem laikiem aizņem pirmo vietu. Baltkrievijā Koļadu kristiešu svinības ir cieši saistītas ar tautas svētku tradīcijām. Obligāts svētku atribūts – staigāšāna pa mājām ar dziesmām, spēlēm, zīlēšanu Kazas, Lāča, Mehanošas, Saimnieces u.c. tērpos. Obligāts Koļadu ķekatnieks ir Kaza. Pēc ticējumiem, Kaza izdzen no mājām slikto garu, sekmē ražu un peļņu saimnieku mājās. Bet, lai tas viss notiktu, saimniekiem vajadzēja glaimot Kazu un ķekatniekus ar monētiņām un saldiem našķiem.

 Uz svētku pasākumu atnāca daudz viesu: cilvēki gāja ar ģimenēm, bērniem un mazbērniem. Daudzi atbalstīja svētku tematiku un gāja tērpos un maskās, kas rādīja Kaļadu noskaņojumu ar ķekatniekiem, jokiem, dziesmām un dejām. Svētku dalībnieki varēja paskatīties, kā Baltkrievijā notiek šo svētku svinēšana, kā Saimniece ar Ziemassvētku zvaigzni un ķekatniekiem iziet “koļadovatj”; paspēlēt uz baltkrievu tautas instrumentiem, un protams, izdejot riņķa dejas kopā ar Salaveci un Sniegbaltīti, kuri cienāja bērnus ar saldajām dāvanām par izlasīto dzeju, izpildīto dziesmu vai atminēto mīklu.

Kamēr viena bērnu un pieaugušo grupa aktīvi priecājās, cita cītīgi strādāja. Meistardarbnīcās katrs varēja atrast sev tīkamo nodarbi: kāds izkrāsoja ziemassvētku attēlu, kāds zīmēja, bet vēl kāds veidoja baltkrievu vicinanku: enģeļus, sniegpārsliņas, eglītes un sveces un veidoja Ziemassvētku atklātni.

Dažas svētku stundas pagāja vienā elpā. Visi Koļadu dalībnieki ar lielāko prieku dziedāja Ziemassvētku dziesmas, spēlēja spēles, interesanti un jautri pavadīja laiku kopā ar Baltkrievu kultūras centru un lielās Daugavpils baltkrievu diasporas pārstāvjiem. Un neskatoties uz to, ka uz baltkrievu Koļadiem atnāca liels iedzīvotāju skaits, visi tika pie svētku noskaņojuma, dāvanu un saldumu porcijas.

Ar tādu brīnišķīgo pozitīvo emociju bagāžu, saldām dāvanām, atklātnēm, veidotas pašrocīgi un pateicības vārdiem Daugavpils baltkrieviem par organizētiem svētkiem un cerību jau nākamgad tikties izgāja pasākuma viesi.