„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Latgalē ugunsgrēki notiek arvien retāk

freeimages.com

Latgalē pagājušajā gadā reģistrēts mazāk ugunsgrēku nekā 2016. gadā, turklāt arvien mazāk cilvēku mirst ugunsliesmās, uzsvēra VUGD Latgales reģionālās brigādes komandieris Česlavs Šmuksts.

Aizvadītais gads vērtējams pozitīvi, jo samazinājies izsaukumu skaits, tomēr, pēc Č. Šmuksta sacītā, visvairāk ugunsgrēku reģistrēts dzīvojamajā sektorā, un, analizējot statistiku, var secināt, ka teju visos gadījumos bijusi neuzmanīga rīcība ar uguni. Česlavs Šmuksts aicina ievērot elementāras ugunsdrošības prasības, piemēram, nesmēķēt gultā, pārbaudīt elektroinstalāciju un apkures ierīces, kā arī tīrīt dūmvadus un uzstādīt dūmu detektorus.

VUGD jau informēja sabiedrību, ka no 2020. gada 1. janvāra visas dzīvojamās ēkas un dzīvokļi jāaprīko ar autonomiem ugunsgrēka detektoriem, kas cilvēkus ar skaļu signālu brīdina par sadūmojumu. Č. Šmuksts atminas, ka Līvānos kādā mājā izcēlās ugunsgrēks no īssavienojuma ledusskapī, bet, tā kā mājoklī nebija ierīkots  ugunsgrēka autonomais detektors, izdegusī platība bija krietni lielāka, nekā tā būtu tad, ja ugunsgrēku savlaicīgi pamanītu.       

„Salīdzinot divus pēdējos gadus, Daugavpils un Ilūkstes novadā ugunsgrēku, tostarp kūlas ugunsgrēku, ir mazāk, taču mēs biežāk izbraucām uz glābšanas darbiem, tostarp sniedzam palīdzību nelaimē nonākušiem dzīvniekiem. Mēs ik gadu atgādinām, ka iedzīvotājiem jāpieskata un jārūpējas par saviem mājdzīvniekiem, lai dzīvnieks neciestu saimnieka nevērības vai neuzmanības dēļ. Jāteic, ka uz izbraukumu dodas tā pati automašīna, kuru izmantojam ugunsgrēku dzēšanā,” teica Č. Šmuksts. Ugunsgrēki izceļas arī bez uzraudzības atstāta piedeguša ēdiena dēļ, kam par iemeslu ir cilvēku steiga un neuzmanība. Dodoties uz darbu vai veikalu, Č. Šmuksts piekodina  lieku reizi pārbaudīt, vai plīts vai gludeklis ir izslēgts.

2017. gada statistika Daugavpils un Ilūkstes novadā:

  • 546 ugunsgrēki (2016. gadā bija 601 ugunsgrēks),
  • 3 bojā gājušie un 3 cietušie (2016. gadā bija 11 bijā gājušie un 22 cietušie)

Pilnu rakstu lasiet 26. janvāra numurā.