„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Medijpratība – XXI gadsimta nepieciešamība

Olga Dragiļeva stāsta, kā pārbaudīt ziņu drošumu // Foto: Aleksandrs Rube

Februāra sākumā Krievu vidusskolā – licejā sākās konkurss „Pilna doma”, ko organizē Latvijas žurnālisti ar Baltijas mediju izcilības centra, kā arī Lielbritānijas un ASV vēstniecības atbalstu. Šim projektam, kas tiks īstenots visā Latvijā, ir divi mērķi – izglītot skolēnus medijpratības jomā un mācīt viņiem īstas žurnālistikas prasmes.

Medijpratība ir prasmju un iemaņu kopums, kas ļauj cilvēkiem analizēt un vērtēt visdažādākā veida informāciju. Pirmām kārtām, šis spējas attiecas uz ziņām. Cilvēks ar attīstītu medijpratību spēc racionālāk vērtēt dažādu plašsaziņas līdzekļos pieejamo informāciju un, pamatojoties uz to, secināt, kāds ir tā vai cita materiāla autora mērķis. Pašlaik šī disciplīna, vienlaikus ar kompetenču pieeju izglītībā, ir viena no tēmām, ko visbiežāk apspriež izglītības speciālisti.

Konkursa „Pilna doma” iniciatori noteica vidusskolu audzēkņiem konkrētu uzdevumu – radīt savu žurnālistikas darbu/pētījumu par aktuālu tēmu. Par idejām un izpildījuma kvalitāti šajā procesā atbild mentori – Latvijā atzīti profesionāli žurnālisti. Daugavpili apmeklēja Olga Dragiļeva (LTV, „De facto”) un Jara Sizova (portāla lsm.lv galvenā redaktore), kuras interesantā formā pastāstīja par „feika” ziņu fenomenu un noklausījās Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja, Daugavpils Valsts ģimnāzijas, St. Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas un dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola, Viļānu vidusskolas, Rēzeknes 2. vidusskolas un J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas audzēkņu prezentācijas.

Pilnu rakstu lasiet 13. februāra numurā