„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+14.5 °C
daži mākoņi

Visi Daugavpils dzejnieki – vienā krājumā

Jeļena Čursina

Savu ieguldījumu Latvijas simtgades svinēšanā devusi arī Daugavpils krievu rakstnieku organizācija, kura ar Daugavpils domes atbalstu laidusi klajā jaunu dzejas krājumu „Vehi vremeņi”.

Krājumā iekļauta to autoru dzeja, kuri, lai arī neilgi, bijuši saistīti ar Daugavpili, -- šeit dzimuši, dzejojuši, dzīvojuši, ciemojušies. Piemēram, Lidija Devele piedzima Daugavpilī, bet ģimene aizbrauca projām, kad viņa vēl bija pavisam maza. Tatāru dzejnieku Musu Džalilu ar Daugavpilī saista karš, viņš šeit atradās karagūstekņu nometnē. Kā teica almanaha sastādītāja Valentīna Prudņikova, speciāli krājumam Latgales Centrālajā bibliotēkā atrada viņa dzejoli.

Ir ļoti daudz dzejnieku, kuri saistīti ar Daugavpili, tāpēc krājumam ir divas daļas, otrais sējums iznāks šogad. Izdevuma redaktore ir populārā Daugavpils dzejniece Irina Strazdonika-Pļačko.

Daugavpils vienmēr ir daudznacionāla pilsēta. Sastādītāji atspoguļojuši to krājumā – tajā iekļauti krievu, latviešu, poļu, baltkrievu un ebreju dzejoļi.

Jāpiebilst, ka krājumā ir galvenokārt jaunās Daugavpils dzejnieku paaudzes darbi, daži no viņiem savus darbus nolasīja grāmatas prezentācijā. Skatītāji varēja noklausīties Fainas Osinas, Tatjanas Ruskules, Marijas Safronovas u.c. dzeju. Katram autoram ir savs stils, radošās darbības tēmas, -- šai daudzveidībai jāpiesaista dzejas cienītājus.

Ludmila Idzāne iepriecināja ar saviem labākajiem darbiem, bet Zenons Vojevodskis pārsteidza klausītājus ar savu mīlas liriku, savukārt dzejniece Ļubova Ņikiforova savus dzejoļus nodziedāja.