„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+4.1 °C
daļēji mākoņains

Preiļu vieglatlēte dalās veselīga uztura noslēpumos

Foto no A. Kažemākas arhīva

Lai mainītu ikdienas paradumus, ne vienmēr palīdz zīmīgi datumi vai naivas apņemšanās. Garo distanču skrējēja Anita Kažemāka pirms pieciem gadiem nomainīja soļošanu pret skriešanu un sportistes karjeru sāka būvēt no jauna, tāpēc zina, ka ķermenim piemēroties pārmaiņām ir daudz grūtāk nekā prātam. Mainīt ikdienu, proti, ēšanas paradumus Anita, kas ir ne tikai sportiste, bet arī uzturzinātniece, šobrīd aicina savas dzimtās puses novadniekus, vadot nodarbības par veselīgu dzīvesveidu.

Kartupeļi un marinējumi

Nodarbībās, kuru mērķis ir veicināt Preiļu novada iedzīvotāju veselību, Anita stāsta par to, kā sakārtot savu „uztura šķīvi”, iemācīties veiksmīgus veselīga uztura pamatprincipus, tādējādi uzlabojot arī savu pašsajūtu. Tajās sešu nedēļu garumā piedalās aptuveni 20 cilvēki, kam jāatklāj savi ēšanas paradumi un jāļaujas svara vērošanai. Dalībnieki veikuši arī asins analīzes. „Viens ir tas, ko cilvēks pastāsta, atklāj, bet pavisam cits, ko ķermenim patiesībā vajag, kā pietrūkst un kā ir par daudz,” stāsta Anita. Kopā tiek gatavoti ēdieni, katru otro reizi katrs tiek mērīts, svērts, tādējādi ļaujot sekot līdzi savai svara dinamikai, kas daudziem kalpo kā papildus motivācija pārmaiņām. Tad trenere iejūtas veselības uzraudzes lomā: „Protams, ir tādi, kuru rezultāts ir redzams uzreiz, un tādi, kas pret to izturas mazliet vieglprātīgāk.”

Grupā vairākums ir sievietes ar palielinātu ķermeņa svaru, bet ir arī pāris vīrieši, viens jaunietis, cilvēki no laukiem, pilsētas. Vērtējot asins analīžu rezultātus, Anita secinājusi, ka viņi uzturā par daudz lieto treknu ēdienu. Par to liecina augts holesterīna, glikozes līmenis, zems hemoglobīna līmenis. „Svarīgi ir ēst svaigus augļus, dārzeņus arī ziemā, nevis pārtikt tikai no marinējumiem,” stāsta Anita, „lielākā problēma Latgales iedzīvotājiem, manuprāt, ir tā, ka viņu uzturā dominē kartupeļi, iztrūkst graudi, grūbas, griķi, rīsi. Jāizvairās no vienveidības.” Uzturzinātniece skaidro, ka cilvēka ēšanas paradumi sākas no brīža, kad veikalā jāizvēlas, ko likt pārtikas grozā.

Aizvien vairāk laika tiek pavadīts iekštelpās vai automašīnā, tāpēc trenere aicina aktivitātes pavadīt svaigā gaisā. „Nav obligāti jāskrien, pietiek arī ar nepilnu stundu pastaigas,” atzīmē Anita. Tomēr veselīga dzīvesveida pamatā ir pareizs uzturs, fiziskas aktivitātes veido tikai 30% no nepieciešamā darba, kas jāiegulda.

Pilnu rakstu lasiet 20. februara numurā.