„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+14.5 °C
daži mākoņi

Skolēnu izmaksas novadā turpina pieaugt

freeimages.com

Izvērtējot Daugavpils novada izglītības iestāžu budžetus, izrēķināts, ka skolēnu uzturēšanas izmaksas 2018. gadā pieaugs par 3,90 eiro mēnesī par katru skolēnu. Novada domes Finanšu komitejas sēdē 15. februārī deputāti norādīja, ka vairākās izmaksu kategorijās novadu skolu norādītās izmaksas, viņuprāt, dažās kategorijās nepamatoti atšķiras.

Atgādinot, ka izglītība ir kategorija, kam pašvaldības budžetā tiek atvēlēta vislielākā summa, neizpratnē par atsevišķām summām bija deputāts Aleksandrs Sibircevs („Daugavpils novada partija”): „Piemēram, kategorijā „Materiāli, krājumi utt.”, vislielākie izdevumi ir Lāču pamatskolai, 160 eiro uz vienu skolēnu, vismazākie – Sventes pamatskolai - 48 eiro. Šīs summas atšķiras vairāk nekā trīs reizes.” Jāatzīmē, ka arī skolēnu skaits tajās ir atšķirīgs, Lāču pamatskolā mācās 106 audzēkņi, Sventes vidusskolā – 208. Atsevišķās skolās pieaugušas izmaksas par apkuri. Deputāts Vjačeslavs Moskaļenko („Saskaņa”) norādīja, ka skolām, kas savas ēkas apkurina pašas, šīs izmaksas ir zemākas, bet tām, kas pieslēgušās centrālajai apkurei, nākas maksāt vairāk.

„Vajadzētu būt tā - jo lielākas klases skolā, jo lielāks tai finansējums, bet tad mēs nevarētu atļauties mazo skolu eksistenci,” atgādināja izpilddirektore Vanda Kezika. Nolemts līdz domes sēdei 22. februārī sagatavot detalizētāku pamatojumu par minētajām izmaksām.

Daugavpils novadā darbojas piecas vidusskolas, deviņas pamatskolas un divas pirmskolas izglītības iestādes. Visvairāk 2018. gadā pašvaldībai izmaksās Nīcgales pirmskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” un Silenes pamatskolas audzēkņu uzturēšana.