„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+5.3 °C
neliels lietus

Ja sāp zobs, bērns nāk ar tēti

Egita Terēze Jonāne

Daugavpils zobārstniecības poliklīnikas bērnu zobārste Modrīte Januševska bija izvirzīta veselības aprūpes nozares galvenajai balvai „Gada balva medicīnā 2017” nominācijā „Gada zobārsts”. Ārste uz interviju atnāk smaidīga un jokodama, ka ne jau visi zobārstus labprāt aicina ciemos. „Mazuļu (1-2 gadi) vecākiem saku, ka jāatrod zobārsts, no kura nebaidās. Un pacients, sevišķi jau bērns, jūt, vai tas ir viņa zobārsts. Nevajag skriet no viena zobārsta pie otra. Labs zobārsts uzklausīs, sapratīs, ieteiks. Lūdzu vecākus, lai bērnus atved 2-3 reizes tāpat vien, lai viņi sāktu uzticēties. Ja dakteris ārstē gadiem ilgi, viņš zina visu gan par plombām, gan par hobijiem. Trāpīgs ir teiciens, ka katram cilvēkam ir jābūt savam zobārstam. Maniem pacientiem, kuri atnāca pirmie, ir bērni, un arī viņi nāk pie manis,” saka Modrīte.

Tīrīt zobus mācās ģimenē

Daktere novērojusi, ka zobu netīrīšana nav vienīgais kariesa cēlonis. Ir cita ēšanas kultūra, un daktere pieļauj, ka saldie dzērieni, limonādes, veikala sulas un čipsi ir lielākais drauds zobiem. Šos našķus jāaizvieto ar kāpostu salātiem, āboliem, riekstiem, burkāniem, jo to graušana labvēlīgi iedarbojas uz smaganām,. „Pie manis nāk dažādi bērni, un varu droši sacīt, ka ģimenē iemāca visu, arī  prasmes, kā tīrīt zobus. Taču veikalos ir ļoti daudz našķu. Tie visi garšo bērniem, bet nepatīk zobiem. Iespējams tāpēc kariess parādās jau 2-3 gadus veciem bērniem. Tomēr es mēdzu teikt, ka ēst drīkst visu, bet pēc katras ēdienreizes kaut vai jāizskalo mute ar skalojamo līdzekli, bet, ja tā nav, tad skalošanai der arī ūdens. Zobi jātīra regulāri - rītā un vakarā,” uzsver Modrīte.

Ēst šokolādi un uzdzert kafiju - tas nav veselīgi zobiem. Modrīte šo apgalvojumu komentē ar pretjautājumu - vai ir tāds cilvēks uz zemes, kurš vienā rāvienā apēdīs kilogramu šokolādes un izdzers litru kafijas? Ja cilvēks ēd saldējumu un dzer kafiju, tad no tādas krasas temperatūru maiņas var saplaisāt zobu emalja, saka Modrīte. 

Tāpat nevar būt uzvarētāju arī diskusijās par labākajām zobu pastām, jo katram jāatrod sava, izņemot balinošās, kuras Modrīte gan neatbalsta, jo balinātāji bojā zobu emalju, turklāt zobi kļūst jūtīgi. Smēķētājiem ir radītas zobus saudzējošas zobu pastas, iestarpina viņa, piebilstot, ka zobu birstēm - tām gan jābūt ar mīkstiem sariem. 

Vaicāta, cik veci bērni jāved pie zobārsta, Modrīte skaidro, ka bērniem bīstams ir tas brīdis, kad īstie zobi nomaina piena zobus, tad gan zobārsts var būt labākais palīgs, bet pieaudzis cilvēks zobus veselus nosargās līdz vecumdienām, ja stomatologa kabinetu apmeklēs divas reizes gadā, atgādina Modrīte Januševska.  

Pilnu rakstu lasiet 27. februāra numurā.

Komentāri

28.02.2018 11:14
Modrīte Januševska
mne o4enj ponravilasj i moemu rebonku le4itj ubki u etogo vra4a,kotorij srazu nawol pohod k moemu maliwu,sposibo bolwoe