„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Krāslavieši var uzbūvēt savu „mersedesu”

Māris Ločmelis demonstrē formēšanas iekārtu // Foto: Egita Terēze Jonāne

Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālās struktūrvienības darbnīcās uzstādīts aprīkojums, kādu izmanto vadošie autoražotāji. Izrādot „Latgales Laikam” iekārtas un darba rīkus, struktūrvienības direktors Aivars Andžāns un skolotājs Māris Ločmelis pauž cerību, ka tas skolēnos radīs vēlmi uzkonstruēt savu „mersedesu”. „Esam iegādājušies plazmas metāla griezēju, tāpat dažādas metināšanas iekārtas, kas metina pat alumīniju, un citu aprīkojumu. Piemēram, šis uzgalītis ļauj metināt tā, kā to dara Japānas rūpnīcās. Klienti bieži vien prasa novērst mašīnas virsbūves bojājumu tā, lai automašīna nepazaudētu savu oriģinalitāti. Citviet Eiropā uzņēmums nedrīkst labot automašīnas, ja servisā šādu iekārtu nav. Šo kārtību drīz vien pārņems arī Latvija,” uzsver direktors, un pēc brīža piebilst, ka skolā šobrīd notiek metinātāju tālākapmācības kursi, kuriem pietiekušies gan arodskolu, gan augstskolu absolventi no vairākiem  reģioniem.    

Metināšanas darbnīcā visas darba vietas aprīkotas ar ventilācijas iekārtām, tāpēc audzēkņi var strādāt, netraucējot cits citam, iestarpina Māris. Aizejot uz citu mācību klasi, viņš nodemonstrē, kā ar formēšanas iekārtu no metāla loksnes pāris stundās var pagatavot jebkuras konfigurācijas virsbūvi automašīnai vai motociklam. Raksturojot gravēšanas iekārtu, viņš uzsver, ka tā jālieto tad, ja ir vēlēšanās spēkratu rotāt ar ornamentu vai zīmējumu. Skolotājs atzīstas: „Manā 28 gadu ilgajā pedagoģiskajā darbā nākas atzīt, ka šī jau ir 22. gadsimta elpa arodizglītībā.”

Punktmetināšanas iekārta

Paņēmis rokās indukcijas sildītāju, viņš nodemonstrē, kā tas pāris sekundēs uzkarsē ierūsējušu skrūvi, lai to var viegli dabūt vaļā. Tēvi un vectēvi ar šādām skrūvēm mocījās, izmantodami gāzes iekārtas, kas nebija drošas, saka skolotājs. Viņš arī norāda uz stendu, uz kura nostiprina automašīnu virsbūves remontam, un divas mēriekārtas, kuras, pieslēgtas internetam, atlasa datus, kāda automašīna izskatījās, izlaista no rūpnīcas, tāpat norāda, kas jāmetina vai jāpastiepj, ja automašīna ir iebuktēta. Arī šīs iekārtas ir iegādātas par projekta naudu, saka A. Andžāns.

Pilnu rakstu lasiet 27. februāra numurā.

Komentāri

02.03.2018 12:59
Valerijs Dičkovskis
Veiksmi ,jums !