„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.7 °C
apmācies

Debatēja par Ilūkstes novada skolu reorganizāciju

Aleksandra Matule vēlas, lai bērni mācītos Eglaines pamatskolā arī pēc reformas // Foto: Egita Terēze Jonāne

22. februārī pārpildītā Ilūkstes novada Kultūras centra zālē vecāki, pedagogi un domes deputāti, vadītāji un speciālisti sprieda, kā reorganizēt Ilūkstes novada skolas, lai ieguvēji būtu visi -- skolēni, vecāki, skolotāji, pašvaldības.

Varētu būt stipra vidusskola ar filiālēm

Vecāku vairākums piedāvāja divus risinājumus, proti, apvienot pamatskolas vai arī izveidot vienu stipru vidusskolu ar filiālēm.

Gan Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna, gan Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Sanita Plone uzsvēra, ka netiks slēgta neviena skola un ka vecāku un pedagogu viedokļi tiks ņemti vērā, pieņemot lēmumu par skolu tīkla sakārtošanu Ilūkstes novadā.

Stefans Rāzna uzsver, ka skolas netiks likvidētas

„Mēs gribam saglabāt un nosargāt novada skolas. Taču ir pieņemtas jaunas normas, kas ierobežo pašvaldības izglītības jomā. Izglītības likums papildināts ar diviem punktiem, kas nosaka -- ja izglītojamo skaits neatbildīs valstī noteiktajam, tad tiks vērtēti izglītības iestādes sasniegumi, tostarp centralizēto eksāmenu rezultāti. Bet, ja skolēnu skaits un skolas sniegums patiešām neatbildīs normatīviem, valsts vairs nepiešķirs dotāciju pedagogu algām,” teica S. Plone.

Stefans Rāzna uzsvēra, ka pašvaldības nostāja par izglītības reformām ir negatīva, tāpēc pašvaldība piedalījusies diskusijās ar ministriju, runājusi ar Latvijas pašvaldību savienību cerībā, ka valstī kaut kas mainīsies uz labu. „Taču ar 1. septembri nauda sekos skolēnam, un tas būs liels trieciens mazajām skolām. Tā ir ļoti tuvredzīga valsts politika. Ir valstis, kur skolas pastāv pat tad, ja klasē ir 3--4 bērni. Izglītība ir katras pašvaldības garīgais pamats, tāpēc ikvienam politiķim jāpieliek visas pūles un izglītības sistēmu mainīt tā, lai varētu atgriezties sākumpunktā tad, kad iedzīvotāju kļūs vairāk. Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā uz izglītību lūkojās valstiski. Tāpēc mēs esam mantojuši Eglaines pamatskolu, Ilūkstes 1. vidusskolu un Bebrenes lauksaimniecības skolu. Mūsu spēkos ir izdomāt gudri, kā saglabāt skolas. Nevienam nav padomā slēgt kādu skolu,” teica priekšsēdētājs.    

Pilnu rakstu lasiet 2. marta numurā.