„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Lasenbergas muiža gaida jaunu saimnieku

Muižnieku mājai (skats no ceļa) nav aizsisti ne logi, ne durvis // Foto: Aleksandrs Rube

Latgalē joprojām ir daudz interesantu pirmsrevolūcijas perioda būvju, bet pārsvarā tās atrodas tālu no lielām apdzīvotām vietām. Taču to nevar teikt par Lasenbergas muižu Tabores pagastā – no Daugavpils ar mašīnu uz turieni var aizbraukt piecās minūtēs.

Lasenbergas (Lasenbekas, Lašupes) muiža atrodas Lasenbergas ciema centrā uzkalnā, no kuras paveras skaista Daugavpils panorāma. Galvenā ēka – divstāvu kungu māja uzbūvēta 1881. gadā neobarokas stilā, bet četras noliktavu ēkas, kuras būvētas no lieliem akmeņiem, acīmredzot, tapušas jau XVI gadsimta beigās. Muižas un apkārtējās zemes īpašnieki bija baltvācieši - ietekmīgā Engelhartu dzimta.

Pirmā pasaules kara laikā apkārtējās ēkas tika pamatīgi nopostītas, bet māja – pamesta novārtā. Pirmās Latvijas Republikas periodā galveno ēku izmantoja dažādām saimnieciskām vajadzībām, tostarp arī siena uzglabāšanai. Padomju varas gados mēģināja atjaunot ēku, kurā kādu dzīvoja dažas ģimenes. Vēlāk nolēma objektu pārplānot - par to liecina ķieģeļu starpsienas pirmajā un otrajā stāvā. Savukārt neatkarīgajā Latvijā Lasenbeka uz ilgu laiku nogrima aizmirstībā.

Muiža 1927. gadā – galvenā ēka tiek izmantota kā šķūnis // Foto: zudusilatvija.lv

Pašlaik šis nekustamais īpašums pieder nesen likvidētās Rīgas firmas „SIA Selleks” dibinātājiem. Muižnieku māja un citas būves jau vairākkārt izliktas pārdošanā, bet cena pastāvīgi tikusi pazemināta. Pašlaik šo objektu kompleksu, ieskaitot divas pirtis, īpašnieki ir gatavi pārdot par 10 000 eiro, turklāt galveno ēku, kas jau ieaugusi krūmos, viņi piedāvā tikai par 1000 eiro.

No lieliem akmeņiem celtās noliktavas stāvēs vēl gadsimtiem ilgi

Interesanti, ka pirms dažiem gadiem Krievijas portālā zagranhouse.ru šī vēsturiskā nekustamā īpašuma (būves un zeme) cena bija 65 000 eiro. Savukārt šī gada sākumā vietējos portālos tā vērtība bija sešreiz zemāka. Spriežot pēc skatījumu skaita, interese par šāda tipa objektiem nav zudusi. Taču pat īpašnieki atzīst, ka tā autentiskai restaurācijai būs nepieciešami ļoti lieli ieguldījumi.

Ēkas iekšpusē – vecu sienu un ķieģeļu starpsienu labirints

Uzziņai

Engelharti  ir sena Šveices izcelsmes (Cīrihe) bruņniecības dzimta Livonijā, Polijā, vēlāk Krievijas impērijas Baltijas guberņās un Iekškrievijā. Dzimtai bija nopietna ietekme uz Krievijas impērijas politikas, ekonomikas, militāro jomu un zinātni.