„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. maijs
Piektdiena
Dailis, Herberts, Umberts
+21.0 °C
daļēji mākoņains

Par godu DAKAIS jubilejai uzņemta filma

Kadrs no filmas // Aleksandrs Rube

Februāra nogalē apritēja 70 gadi kopš Jāņa Fabriciusa Daugavpils augstākās kara aviācijas inženieru skolas (DAKAIS) dibināšanas. Šo notikumu atzīmēja Maskavas Centrālajā bruņoto spēku muzejā. Savukārt vietējie entuziasti par godu šai jubilejai uzņēma filmu „Nedokumentāls pēdējā kursanta stāsts”.

Kinolentes autori ir politiķis Mihails Lavrenovs un fotogrāfs Pjotrs Jevsejevs. Galvenais stāstītājs filmā ir Vitālijs Požarskis, kurš nepaspēja apbeigt skolu, jo 1993. gadā tā tika izformēta. Galvenais akcents filmā ir atmiņas par spilgtākajiem notikumiem, vietām un jautriem brīžiem kursantu dzīvē. Šī divas stundas garā filma ir brīvi pieejama internetā videoportālā www.youtube.com.

„Diemžēl, visos pagājušajos gados par DAKAIS nav uzņemta neviena filma, izņemto deviņdesmito gadu sākuma kursantu amatieru video,” saka M. Lavrenovs, „šo filmu mēs veidojām sešus mēnešus, uzfilmējām aptuveni 14 stundas ilgu videomateriālu. Tajā nav nekādas politikas – tā vienkārši ir laba iespēja doties virtuālā pastaigā pa Daugavpils cietokšņa ielām, ēkām un kazarmām.”

Filmas veidotāji, kuri to uzfilmējuši par saviem līdzekļiem, sola, ka līdz šī gada vasarai taps uzlabota un papildināta versija. Arī tā būs brīvi pieejama internetā.

Vēsturiska izziņa

Daugavpils augstākās kara aviācijas inženieru skola dibināta 1948. gada 23. februārī, lai sagatavotu aviācijas inženieru dienesta tehniķus un virsniekus. Pirmie absolventi bija kursanti, kuri šeit bija dislocēti no Kazaņas kara skolas. Skolas vēsturi var nosacīti iedalīt četros periodos: no 1948. līdz 1952. gadam tā gatavoja tāllidojumu aviācijas tehniķus, no 1952. līdz 1959. gadam – gaisa karaspēka virsniekus, no 1960. līdz 1975. gadam – pretgaisa aizsardzības spēku iznīcinātāju aviācijas speciālistus, no 1975. līdz 1993. gadam -- pretgaisa aizsardzības spēku un gaisa karaspēka virsniekus. Galvenās fakultātes: lidmašīnas un dzinēji, aviācijas bruņojums, aviācijas iekārtas, radioelektroniskās iekārtas.

DAKAIS absolventu tikšanās Maskavas Centrālajā bruņoto spēku muzejā videoieraksta fragments. Bijušā skolas priekšnieka ģenerālmajora Anatolija Habarova uzruna

Četrdesmit piecos pastāvēšanas gados DAKAIS sagatavoja vairāk nekā 34 tūkstošus speciālistu un bija viena no lielākajām PSRS militārajām mācību iestādēm. 1993. gadā sakarā ar Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas, kara aviācijas inženieru skolu pārdislocēja uz Stavropoli, kur to iekļāva Stavropoles augstākās kara aviācijas lidotāju un stūrmaņu skolas sastāvā.