„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Kaprīzie kabači neietekmē jaunā zemnieka plānus

Dinija Jemeļjanova

Saimniecībā „Mazie Gavari” Preiļu pagastā tiek audzēti dažādi ekoloģiski dārzeņi un pārstrādāti dažādos produktos. To veic Jānis Gavars, kas pērn atzīts par gada labāko Latgales lauksaimnieku. Viņš ir viens no tiem jaunās paaudzes lauksaimniekiem, kas koncentrējas nevis uz zemes platību palielināšanu, bet gan uz to, kā no katra hektāra un katra ražas kilograma iegūt lielāku peļņu vai produktu ar augstāku pievienoto vērtību.

„Ar realizācijas piedāvājumiem šobrīd problēmu nav, jādomā, kā no viena hektāra iegūt pēc iespējas vairāk,” norāda Jānis. Kartupeļi tiek nodoti pārstādei cietē, bet ķirbji un kabači – „Lat Eko Food”, kas no tiem gatavo biezeņus bērniem. Pārējie dārzeņi nonāk dažādās apkārtnes skolās, kafejnīcās, tirgū vai tiek pārstrādāti produktos, piemēram, tiek ražoti skābēti kāposti, vārītas bietes. „Šosezon plānoju koncentrēties uz dārzeņu audzēšanu,” Jānis skaidro, ka šiem mērķiem jau sagatavoti apjomīgi sēklu krājumi.

Šāds lēmums pieņemts par spīti pagājušā rudens neveiksmei. „Realizācijai „Lat Eko Food” audzējām speciālu kabaču šķirni, kas ir nedaudz kaprīza,” stāsta zemnieks, „līdz ko kabaču lauks applūda, izplatījās puve, un rezultātā no iecerētajām sešām tonnām pārstrādei paredzēto dārzeņu no lauka izvedām tikai 250 kilogramus.” Tāpat zem ūdens nokļuva arī lielākā daļa kartupeļu lauku. „Pieteicāmies kompensācijai, bet izmaksas jaunas sēklas iepirkšanai būs lielākas nekā kompensāciju summa,” atzīmē Jānis. Lai samazinātu lauku applūšanas risku, regulāri tiek tīrīti Preiļupītes krasti un pārbaudīts, vai nav uzdarbojušies bebri.

Pirms stādīšanas laukā ķirbju un kabaču stādi tiek audzēti trauciņos siltumnīcās, bet šogad plānots izmēģināt jaunu metodi. „Dēstu stādāmo mašīnu, ko līdz šim izmantojām kāpostiem, izmantosim arī kabačiem un ķirbjiem,” skaidro zemnieks.

Pilnu rakstu lasiet 29. marta numurā.