„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+8.7 °C
daļēji mākoņains

Māla un uguns pārvērtības

(No kreisās) Lilija Zeiļa, Roberts Zeiļa un Ilona Abdulajeva izņem cepli // Foto: Egita Terēze Jonāne

21. un 22. aprīlī Daugavpils Māla mākslas centrā smaržoja pēc dūmiem -- lietišķās mākslas studijas „Latgale” keramiķi izņēma Mākslas dienu un Latgales podnieku dienu keramikas cepli. „Smaržo pēc mākslas,” noteica studijas vadītāja Lilija Zeiļa, un kopā ar keramiķi Ilonu Abdulajevu un Robertu Zeiļu, kurš cepli kurināja 12 stundas, sāka uzmanīgi noņemt lauskas. Gan nepārtraukta malkas pielikšana, gan lauskas neļauj pazust situmam, noteica Roberts, iestarpinādams, ka māla un uguns pārvērtības notiek tikai 1000o C.       

Tikmēr apmeklētāji, kuri bija atnākuši, lai iegādātos darbus pa tiešo no krāsns, uzvilka baltus cimdus un pievienojās keramiķiem, proti, palīdzēja darbiem nokļūt uz prezentācijas soliem un zārda. Kad tika izcelta krūžu kolekcija, kas domāta kā dāvana Daugavpils Latviešu kultūras centra jubilāram -- jauniešu deju kolektīvam „Laismeņa”, -- krāsns bija tukša, un jebkurš varēja pirkt darbus par cenu, kuru noteica keramiķi.

Mākslinieks Māris Čačka izvēlējās vairākus darbus, tostarp šķīvi, kura virsma atgādināja metāliskas debesis. Bet kāds pāris, atbraucis mērķtiecīgi pēc dāvanas, nopirka Ilonas Abdulajevas šķīvjus un bļodas, kas rotāti ar latvju rakstiem, un Nellijas Dzalbas krūzes. Sūtīšot dažus darbus uz Īriju, lai mīļie atcerētos, ka ir latvieši un ka Latvija ir viņu dzimtene.

Nepilnā stundā bija izpirkta lielākā daļa bļodiņu, krūžu, krūku, šķīvju. Keramiķi tos nomazgāja un iesmērēja ar saulespuķu eļļu, un, kā skaidroja Una Gura, rokas nebūs sodrējos, bet darbi nelaidīs ūdeni un kalpos ilgi.

Lilija Zeiļa sacīja paldies keramiķiem un apmeklētājiem, un atzina, ka keramikas cepļa kurināšana un izņemšana ir gan podniecības tradīciju popularizēšanas pasākums, gan cieņas apliecinājums tiem vecmeistariem, kuri podniecības zināšanas ir nodevuši daudzām paaudzēm.

Jāpiebilst, ka jaunos darbus, tāpat arī citus keramiķu darinājumus var aplūkot vai iegādāties darbdienās Daugavpils Māla mākslas centrā.