„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+17.8 °C
daļēji mākoņains

Višķus ieskandināja vīru balsis

Preiļu novada KN vīru vokālais ansamblis // Foto: Ilma Kupcova

28. aprīlī Višķu pagasta sabiedriskajā centrā -- Malnavas koledžas filiāles “Višķi” zālē saietā „Še’ vīri kā ozoli dun” pulcējās Latgales vīru vokālie ansambļi.

Lai arī vīru vokālo ansambļu Latgalē nav daudz, kā vēstī pieejamā informācija Latvijas digitālajā kultūras kartē (kulturaskarte.lv), kopumā Latgalē aktīvi darbojas deviņi vīru vokālie ansambļi, no kuriem saietā Višķos pulcējās pieci -- Preiļu novada KN vīru vokālais ansamblis (vadītājs Alberts Vucāns), Stabulnieku KN vīru vokālais ansamblis “Labākie gadi” (vad. Dainis Skutelis), Rušonas TN jauniešu vokālais ansamblis (vad. Intars Mežinieks), Kalupes pagasta vīru vokālais ansamblis  “Čvartaks” (vad. Sergejs Almakajevs) un Višķu pagasta vīru vokālais ansamblis “Mōls” (vad. Marta Bicāne). Tāpat visus klātesošos ar savu stipro, skanīgo balsi priecēja kalupietis Sandis Ulpe.

Katrs ansamblis izpildīja trīs dziesmas, kuras to vislabāk raksturo, tādēļ pasākumā izskanēja gan jestrākas latgaliešu, gan kāda nopietnāka latviešu tautasdziesma, kā arī dažādu latviešu autoru skaņdarbi.

Pasākuma vadītājs Dainis Platacis priekšnesumu vērtēšanā iesaistīja skatītājus, pēc kuru ovācijām tika noteikts skatītāju simpātijas ieguvušais ansamblis. Noskaidrot ovāciju skaļumu palīdzēja Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms un Špoģu vidusskolas direktors Jānis Belkovskis. Visi priekšnesumi bija kvalitatīvi sagatavoti, tomēr žūrija otrai kārtai izvirzīja Preiļu, Stabulnieku un Višķu vīru ansambli, savukārt finālā virsroku guva pašmāju vīri, kuru priekšnesumu skatītāji atzina par nopietnu un ļoti izjustu.

Rušonas TN jauniešu vokālais ansamblis

Pasākuma idejas autore Vita Vanaga pastāstīja, ka vīru vokālo ansambļu ir daudz mazāk nekā sieviešu, tāpēc ir jāpopularizē dziedošie vīri, jāveicina savstarpēja sadarbība un jāpiesaista ansambļiem jauni dalībnieki. Iespējams, vīru vokālo ansambļu saiets kļūs par skaistu tradīciju Višķos.

Visi ansambļi saņēma pateicības rakstu un ozola stādu.


Ilma Kupcova