„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. maijs
Pirmdiena
Didzis, Gaidis
+8.0 °C
apmācies

Slavenie laikmeta liecinieki

Marks Rotko attēlots radošā procesa laikā // Foto: Jeļena Čursina

Gandrīz ik gadu pirms pilsētas svētkiem tiek prezentēta pazīstamā Daugavpils mākslinieka Pjotra Hudobčenoka jaunā darbu kolekcija. Arī šogad, Slāvu kultūras dienu ietvaros, Krievu namā tika atklāta kārtējā lieliskā mākslinieka izstāde.

Beidzamajā laikā meistars aizrāvies ar miniatūru skulptūru veidošanu, viņa jaunā ekspozīcija veltīta radošām personībām, kuras ir saistītas ar Daugavpili. Daži slaveni cilvēki šeit ir dzimuši, piemēram, komponists Oskars Stroks, mākslinieks Marks Rotko, aktieris un režisors Solomons Mihoelss, Nikolajs Poļakovs, kurš pasaulē pazīstams kā klauns Koko. Savukārt daži P. Hudobčenoka darbu personāži -- Andrejs Pumpurs, Leonīds Dobičins, Ignatijs Brjančaņinovs, Nina Urgante -- kādu laiku dzīvojuši Daugavpilī. Jāatzīmē, ka aktrise pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados dzīvoja Daugavpilī tajā pašā mājā, kur vēlāk piedzima mākslinieks. P. Hudobčenoks attēlojis arī Fjodoru Šaļapinu, kurš šeit sniedzis vieskoncertus, un, lai arī pavisam īsu laika sprīdi, bija ar to saistīts. F. Šaļapinu mākslinieks attēlojis Dona Kihota lomā, kuru dziedātājs tēloja viesizrādēs 1934. gadā.

Tradicionāli P. Hudobčenoks lielāku uzmanību pievērš detaļām, kas ir raksturīgas viņa darbu varoņiem. Piemēram, Leonīda Dobičina figūrai rokās ir grāmata, tās lappusēs lasāmi viņa grāmatas „Pilsēta N” nosaukuma varianti. Ilgi var pētīt Stroka skaņuplates, Rotko paletI, ordeņus pie Pumpura mundiera. Visās šīs vēsturiskās personības satikušās šeit, pat ja reālajā dzīvē nav bijušas pazīstamas.

P. Hudobčenoks (no kreisās) var pastāstīt par katru attēloto personību

Stāstot par jaunās kolekcijas tapšanu, autors atzīst, ka visilgāk nācies strādāt ar personāžiem, kuri redzami tikai fotogrāfijās. Piemēram, spriest par to, kā izskatījies rakstnieks Dobičins, var tikai pēc dažām fotogrāfijām, kuras palikušas pēc viņa negarās dzīves. „Tas ir sarežģīti. Pirmkārt, pēc fotogrāfijas jāizveido telpiska figūra, otrkārt, foto redzama tikai seja,” par radošo procesu stāsta Pjotrs Hudobčenoks. Veidojot figūras, mākslinieks veicis lielu vēsturiski pētniecisko darbu.

Ar Daugavpili saistītu personību kolekciju P. Hudobčenoks veidoja vairāk nekā pusgadu, izmantojot speciālu materiālu. Tādējādi var iztikt bez krāsām un veidot toņus, sajaucot pamatkrāsas.

Mākslinieks pastāstīja par nākotnes plāniem – pašlaik viņš veido slavenās dresētājas Margaritas Nazarovas skulptūru. M. Nazarova dzīvoja pilsētā un strādāja Daugavpils teātrī pirecdesmitajos gados.