„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+9.2 °C
apmācies

Zemeņu lauku prieki un bēdas RU

Bruno Semulis // Foto: Aleksandrs Rube

Rēzeknes novada Dricānu pagasta bioloģiskajā saimniecībā „Kauguri” 19 hektāru platībā aug zemenes un citas dārza veltes. Saimniecība izpelnījusies ievērību ar rekordagrām smaržīgo ogu ražām, un arī šis gads nav izņēmums – pirmās zemenes „Kauguros” ienākušās jau 6. aprīlī.

Mātes mantojums

Zemeņu audzēšanas saimniecības īpašniekam Bruno Semulim agrāk bija piena ferma, taču ar laiku viņš saprata, ka nopelnīt ar ogām ir vienkāršāk, nekā audzējot lopus vai ražojot pienu. Sākumā viņš izmantoja savas mātes zemi, bet vēlāk nopirka dažas tuvējās teritorijas, un tā pakāpeniski pārgāja uz ogu audzēšanu. Īrijas vai Lielbritānijas zemeņu laukos, kur pašlaik strādā tik daudz mūsu novadnieku, pats viņš nekad nebija strādājis. Lielāko daļu viltību, tostarp metāla konstrukciju siltumnīcu ierīkošanu, viņš apguva patstāvīgi vai arī smēlās pieredzi no mātes.

Sākumā Bruno nebija pat traktora, taču viņam izdevās iztikt bez kredītiem. Brīdī, kad viņš jau gatavojās noformēt kredītu, Bruno apstādināja labs paziņa, kurš nolēma kļūt par ogu audzēšanas saimniecības sponsoru. Pamati tika ielikti dažos āros zemes 2009. gadā, kad visapkārt valdīja krīze. Jaunizceptais ogu lauku īpašnieks uzreiz saprata, ka, lai bizness būtu veiksmīgs, nedrīkst taupīt uz dažādu materiālu, jo īpaši siltumnīcu plēves, rēķina.

Drīzumā šīs ogas dosies uz Rēzeknes tirgu

Izvēle par labu sertificētai bioloģiskajai saimniecībai bija pati par sevi saprotama un notika bez liekām pārdomām. Lai gan pašlaik uzraksts „bioloģiski audzētas zemenes” daudzos izraisa skepsi, B. Semulis netaisās atkāpties no saviem principiem.

Šļūteņu kilometri un ne piliena ķīmijas

Bruno atzīst, ka bioloģisko zemeņu audzēšana un pārdošana daudzējādā ziņā atgādina azartspēli. Jo agrāk izdodas izaudzē ogas, jo agrāk tās var vest tirgot par augstām cenām. Bruno gan cenšas „nepārskrūvēt” zemeņu cenu pavasarī, piedāvājot pamieloties ar smaržīgo saldumu par 15 eiro kilogramā. Salīdzinājumam – Rīgā tāda par „eksotika” maksā 20—25 eiro kilogramā.

Izņemot zemenes, „Kauguros” audzē graudus, zirņus, melones un pat arbūzus, taču galvenā uzmanība tiek veltīta ogām. B. Semulis augļu audzēšanā izmanto visdažādākās pieejas, pavasarī -- apkurināmas siltumnīcas, parastās siltumnīcas, pussiltumnīcas, ar agroplēvi apsegtas un neapsegtas dobes un citus veidus. Turklāt, ievērojot bioloģiskās saimniekošanas principus, netiek izmantots ne piliens ķīmisko vielu, lai gan šāds vilinājums šad un tad rodas.

Šajās dobēs drīz nobriedīs Latgales arbūzi

Pilnu rakstu lasiet 15. jūnija numurā.