„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+18.8 °C
apmācies

Audžuģimeņu ikdienu maina reformas

Dinija Jemeļjanova // Foto: Marija Pupiņa: „Latgalē nebūs daudz audžuģimeņu, kas pēc jauno noteikumu pieņemšanas vēlēsies kļūt par specializēto audžuģimeni”

26. jūnijā valdībā atbalstīti noteikumi par Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru veidošanu un specializētajām audžuģimenēm, ko Labklājības ministrija nodēvējusi par izšķirošām reformām, kas palīdzēs virzīties pretī mērķim – līdz 2021. gadam slēgt visus bērnunamus. Reformas paredz ar pabalstiem aicināt kļūt par specializēto audžuģimeni, bet atbalstu tām sniegt īpašos atbalsta centos, ko uzticēts veidot nevalstiskajam sektoram. Tikmēr pārpildīto Latgales audžuģimeņu jautājumi palikuši nesadzirdēti.

Specializētās audžuģimenes

Vai par 500 eiro ir iespējams pārbūvēt māju vai dzīvokli, lai to pielāgotu bērnam ratiņkrēslā? Kāpēc, uzņemot savās mājās krīzes situācijā nonākušu pusaudzi, jābūt gatavam atskaitīties par katru savu soli? Kā atbalsta centri palīdzēs nevis man, bet manam audžubērnam? Audžumammām no Daugavpils, Ilūkstes un Daugavpils novadiem, pulcējoties ikmēneša atbalsta grupas sapulcē, nav skaidrības par to, kā jaunie noteikumi atvieglos esošo audžuģimeņu ikdienu un sekmēs jaunu veidošanos. Uzņemt savās mājās bērnus ar īpašām vajadzībām vai zīdaiņus vairākums audžu mammu nebaidās, bet, lai piekristu kļūt par krīzes audžuģimeni, ar labiem nodomiem vien nepietiks.

Labklājības ministrija izdalījusi divus specializēto audžuģimeņu veidus: krīzes audžuģimenes un audžuģimenes bērniem ar invaliditāti. Krīzes audžuģimenēm paredzēts uzticēt zīdaiņus, ar funkcionāliem traucējumiem vai no vardarbības cietušos bērnus. Ģimenēm tiks piešķirts pabalsts, vidēji 860 eiro mēnesī (430 eiro krīzes audžuģimenēm laikā, kad bērns tajās nav ievietos), kā arī 258 eiro par bērnu (ja krīzes audžuģimenē ievietots 7--18 gadus vecs bērns) vai 215 eiro (par bērnu līdz 7 gadu vecumam).Vienreizējs 500 eiro pabalsts paredzēts mājokļa iekārtošanas izdevumu kompensācijai audžuģimenēm, kas uzņems bērnus ar invaliditāti.

Latgales audžuģimeņu biedrības „Muna sāta” vadītāja Marija Pupiņa atgādina, ka sākotnēji Labklājības ministrija izvirzījusi ideju dalīt piecu specializēto audžuģimeņu moduļus. Valdība šonedēļ gan apstiprinājusi tikai divus specializēto ģimeņu veidus, kas paredz, ka krīzes audžuģimenei tiks uzticēti dažāda vecuma bērni. „Manuprāt, ģimene, kas apņēmusies uzņemt zīdaini vai bērnu līdz piecu gadu vecumam, nevarēs tūlīt pat pārorientēties un uzņemt pusaudzi ar uzvedības problēmām,” komentē M. Pupiņa.

Pilnu rakstu lasiet 3. jūlija numurā.