„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+4.8 °C
apmācies

Beigas zivis nav pamats panikas celšanai

Ivara Soikāna foto

Pagājušās nedēļas beigās Valsts vides dienests (VVD) saņēma vairākus ziņojumus par beigtiem dzīvniekiem (dažāda lieluma zivis un viens putns) pie Šūņu ezera krasta. Operatīvi reaģējot uz šiem signāliem, dienesta darbinieki pārbaudīja ūdens stāvokli ezerā un secināja, ka panikai nav nekāda pamata.

VVD Daugavpils reģionālās vides pārvaldes direktore Iveta Lobanoka pastāstīja, ka speciālisti operatīvi veica skābekļa mērījumus Šūņu ezerā. Tas ir visprecīzākais veids dažādu piemaisījumu un piesārņojumu noteikšanā. Mērierīču rādījumi liecina, ka skābekļa piesātinājums ir 9 mg uz litru ūdens – karstumā tas ir lielisks rādītājs, šādā ūdenī var dzīvot pat kaprīzās lašveidīgās zivis. Tādējādi ūdenstilpes iemītniekiem nekas nedraud. Minētās zivis, visdrīzāk, mirušas dabisku iemeslu dēļ. Savukārt bojāgājušais putns ezera krastā, kā apgalvo I. Lobanoka, ir nepatīkama sakritība.

Atgādinām, ka Šūņu ezerā nav ieteicams peldēties. Šādu lēmumu pieņēma Komunālās saimniecības pārvalde, kad saņēma Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" veikto pētījumu rezultātus, -- ūdenī konstatēta augsta baktēriju -- zarnu nūjiņu koncentrācija. Nākamā pārbaude notiks augusta sākumā.

Vienlaikus „zaļā policija” rūpīgi izpētīja Feimankas upīti un Preiļupi, kur 18. jūlijā tika fiksētas zivju bojāejas gadījumi. Versija, ka ūdens iemītnieku nāvi izraisījusi avārija uzņēmumā „Preiļu siers” neapstiprinājās. 17. jūlijā ražotnē notika avārija, taču nekāda potenciāli bīstamu vielu noplūde nebija notikusi. Firma veic savu notekūdeņu monotoringu un turpina attīrīšanas iekārtu remontu. turklāt VVD pastāvīgi uzrauga tās darbību. Feimankas ūdens analīžu rezultāti liecina, ka tas atbilst visiem tīrības standartiem karpveidīgo zivju dzīvošanai.