„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.1 °C
apmācies

Ludzas novadā purva vidū izbūvē betona ceļu un iegūst kūdru

ludza.lv

16. augustā Briģu pagastā purva RAU vidū, kur kūdru iegūst SIA “Peat Export LLC”, svinīgi tika atklāts izbūvētais betona ceļš, kas turpmāk nodrošinās un atvieglos ražošanas procesu uzņēmumā. Atklāšanā piedalījās SIA “Pindstrup Latvia” valdes loceklis Simons Soē (Simon Soee), SIA “Peat Export LLC” valdes priekšsēdētājs Valerijs Kozlovs, Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs un domes priekšsēdētāja vietniece sociālajos, izglītības un kultūras jautājumos Jevgenija Kušča.

SIA “Peat Export LLC” realizē kūdru Latvijā, galvenokārt nododot to turpmākai apstrādei un eksportam. Uzņēmums iegūst kūdru purvā RAU kopš 2012. gada, kad ar AS “Latvijas valsts meži” tika noslēgts līgums par purva nomu kūdras ieguvei. Pašlaik uzņēmumā pastāvīgi tiek nodarbināti 8 strādnieki, taču vasaras sezonā uzņēmumā strādā vēl aptuveni 10 darbinieki, papildus tiek nodarbināti Ludzas novada skolēni viņu vasaras brīvlaika periodā Ludzas novada pašvaldības īstenotās vasaras nodarbinātības programmas ietvaros.

Kā jau minēts, 16. augustā tika atklāts vairāk kā kilometra garumā izbūvētais betona ceļš RAU purvā kūdras ieguves nodrošināšanai. Turklāt tika atjaunota arī 1968. gadā būvēta ēka, kas, ieguvusi jaunu elpu, nu tiks izmantota strādnieku ikdienas vajadzībām – ēkā ierīkota ģērbtuve, dušas telpa, labierīcības, divas guļamistabas un virtuve. SIA “Peat Export LLC” saviem strādniekiem nodrošina bezmaksas pusdienas, un tagad viņiem būs arī vieta, kur maltīti ieturēt. Turpmāko divu gadu laikā uzņēmuma plānos ietilpst betona ceļa izbūve četru kilometru garumā, kā arī nākamgad paredzēta darbnīcu telpas un biroja ēkas atjaunošana.

Ceļa izbūve un strādnieku ēkas atjaunošana lielā mērā bija iespējama, pateicoties investoriem SIA “Pindstrup Latvia”, kas ir lielākais kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmums Latvijā, kā arī viens no lielākajiem šāda veida uzņēmumiem pasaulē. Uzņēmuma Latvijā saražotā kūdras produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā simts pasaules valstīm.