„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+8.8 °C
skaidrs laiks

Līvānos Dubnas upē pļauj niedres

Niedru pļāvējs Dubnas upē// Foto G. Vaivode

Līvānu novadā pa Dubnas upi pārvietojas savdabīga laiva ar izkapti priekšgalā un kāpurķēžu amfībija, kas pļauj un savāc niedres, pastāstīja Līvānu novada domes vides inženiere Gunita Vaivode.

Vispirms ūdensaugi tiek nopļauti un ar speciālu ierīci, kas uzstādīta laivas pakaļgalā, nostumj tos malā, pēc tam brauc amfībija, kas ar grābekli niedres savāc un nogādā krastā. Tur tās tiek atdotas par brīvu Rožupes, Jersikas un citu pagastu lauksaimniekiem. Kā teica G. Vaivode, niedres, saliktas komposta bedrē līdz nākamā gada pavasarim, ir labs mēslojums.

Niedru pļaušana Dubnā ilgs līdz 20. septembrim visvairāk aizaugušajā upes posmā no Rožupes pagasta „Velkmes” līdz vietai, kur Dubna ietek Daugavā jau pilsētas robežās Līvānu novada pašvaldības un Latvijas Vides aizsardzības fonda finansētā niedru pļaušanas projekta, kas mazina plūdu riskus Dubnas upē, ietvaros. Kopējais finansējums ir 20 000 eiro.  

Atbrīvojot upi no niedrēm, neveidojas pārpurvotas vietas, turklāt ūdens kļūst ļoti dzidrs, uzsvēra G. Vaivode.