„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+10.4 °C
skaidrs laiks

Alvis Slesars „ārstē” kombainus un motociklus

Egita Terēze Jonāne

Krāslavietis Alvis Slesars rāda nelielu kastīti un skaidro, ka viņš var ātri noskaidrot,  kāpēc niķojas automašīnas, traktora vai motocikla elektronika. Viņš veido specializētu autoservisu Krāslavā, kur piedzimis, pabeidzis skolu un kur Krāslavas rajona partnerība atbalstīja viņa diagnostikas iekārtu projektu. „Tas ir mans otrais projekts. Pirms tam Krāslavas novada dome ar jauniešu biznesa ideju komercdarbības uzsākšanai konkursa finansējumu atbalstīja universālu metināšanas iekārtu, kas domāta visiem metāliem. Savukārt šajā projektā Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai piešķīra savu daļu - 70%, bet es pieliku klāt savus 30%, un šobrīd ar iekārtu, kas pieslēgta datorprogrammai, nosaku „slimību” visai sauszemes tehnikai, kura darbojas, pateicoties elektronikai. Ja ir izsaukums uz lauka, paņemu koferīti, datoru un braucu. Arī tepat servisā pietiek darba. Vēl nedaudz tālākā nākotnē radīšu papildus darba vietas, lai vienā reizē varam remontēt vairāk mašīnu,” saka Alvis.

Alvis iesaka autovadītājiem izlasīt spēkrata lietošanas grāmatu jeb instrukciju, lai zinātu, kas tehnikai var kaitēt. Tāpat viņš ievērojis, ka ilgāk kalpo tas transports, kuru aizved uz autoservisu, lai tur veiktu vienkāršu profilaksi. Alvis uzsver: „Automašīnas īpašniekam jāseko līdzi, lai nekarātos un neberztos vadi. Var notikt īssavienojums, un, labākajā gadījumā, dzirksteles izsitīs drošinātājus, bet sliktākajā gadījumā var aizdegties automašīna. Kāds traktors uzliesmoja tikai tāpēc, ka nebija kārtībā akumulatora klemmes. Jāuzrauga arī degvielas, eļļas vakuuma trubu stāvoklis. Pareizi būtu reizi gadā palūgt autoservisam veikt vispārēju tehnikas apskati.”    

Jaunais uzņēmējs par tehniku un tās remontu sācis interesēties, pateicoties vectēvam, kurš kolhozu laikos vadījis mehānisko darbnīcu, un tēvam, kurš savas automašīnas labo pats. Alvis jau puikas gados spēlējās ar skrūvēm, atslēgām, āmuriem, tādēļ pēc pamatskolas absolvēja Rīgas tehnisko koledžu. Pēc skolas viņš atgriezās Krāslavā, jo ir pieķēries dzimtajai vietai, lai gan galvaspilsētā bija labi darba piedāvājumi.

Stāsta Alvis: „Skolas sniegtās zināšanas - tas ir labi. Taču tās jāsasaista ar prasmēm. Esmu pateicīgs Rīgas periodam, kur sastapto koledžas draugu pieredze noder reālajā dzīvē. Jau toreiz remontēju motorus, krāsoju auto virsbūves, metināju. Paldies arī tētim, kura padoms ir īstajā laikā.”

Brīvo laiku uzņēmējs pavada kopā ar dēlu Danielu un sievu Jeļenu, labiekārto māju  un brauc ar motociklu. Viņš ar draugiem ir dibinājis motoklubu „Gassaga”, kurš piedalās motosezonas atklāšanā Rīgā un jau otro gadu kuplināja Krāslavas pilsētas svētkus. Stāstot par motocikliem, uzņēmējā ierunājas dzejnieks: „Motociklam piemīt brīvības gars. Tas ved dvēseli, nevis miesu. Esmu piedzīvojis avāriju un divas operācijas, tomēr man patīk tas adrenalīns, kuru sniedz motocikls. Braucu ar markas „Honda” motociklu. Tas ir ātrs, bet drošs, taču tāpēc nav jābrauc pārgalvīgi. Mēs izveidojām klubu, lai atpūstos ceļojot un lai popularizētu moto kultūru.”

Alvis iesaka jauniešiem piedalīties biznesa projektu konkursos, jo ar pašvaldības vai ES atbalstu darbi sokas ātrāk. Ja būtu brīvs laiks, viņš ķertos klāt jaunam projektam, lai paplašinātu telpas. „Pieprasījums pēc autoservisiem ir liels. Ja tev šodien nav traktora vai automašīnas, tad tu esi kā bez rokām. Tomēr vajag atrast savu nišu. Manējā ir elektronika. Tagad pat motorlaivas brauc, pateicoties elektronikai. Elektronika ir liels izaicinājums, jo auto būvniecība, tāpat kā moto un citi transporta līdzekļi, attīstās ļoti strauji. Taču mērķus sasniedz tie, kuri nebaidās,” atzīst Alvis.