„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Kur malku cērt, tur skaidas lec

Zem elektrolīnijas atrodas fermera zeme // Foto: Anatolijs Krilovs

Avīzes "Latgales Laiks" redakcijā vērsās Daugavpils novada Skrudalienas pagasta Silenes ciema iedzīvotājs, zemnieku saimniecības "Nomale" īpašnieks Mihails Lapkovskis. Viņš izteica pretenzijas firmai, kuras darbinieki, veicot darbus M. Lapkovska zemes īpašumā, radījuši saimniekam nopietnas problēmas.

Sabojātas kupicas un koki

Mihails rāda teritoriju, kur strādāja Rīgas akciju sabiedrības "Augstsprieguma tīkls" darbinieki -- viņi izcirta krūmus un kokus zem augstsprieguma līnijas zemes gabalā, kurš pieder Mihailam Lapkovskim.

Jaunie koki ir likvidēti, tiesa, asās mežrozītes atstātas, var jau būt, ka  strādnieki baidījās sabojāt drēbes un saskrāpēt rokas. Mihails uzskata, ka pastrādāts godam, taču pēc principa "kur malku cērt, tur skaidas lec": "Šeit bija ieraktas trīs metāla kupicas, kuras norāda zemes gabala robežas. Šos divus metrus augstos stabus – caurules, nebija iespējams nepamanīt, turklāt uz vienas no tām es speciāli nostiprināju automašīnas riepu. Pašlaik no robežzīmēm palikuši vien salauzīti metāla gabali, tagad nav pat iespējams noteikt, kur tās atradās, -- nepieciešama speciāla ierīce."

Mihails Lapkovskis: "Šeit atradās zemes īpašuma robežzīme. Tagad tās nav" / No kupicas palicis pāri vien dzelzs gabals

Turklāt zemniekam, kurš saudzīgi izturas ne tikai pret savu, bet arī jebkuru citu privātīpašumu, ir pretenzijas arī sakarā ar sabojāto meliorācijas sistēmu, kuru viņš ierīkojis par savu naudu. Ulmaņlaikos izrakto novadgrāvju savienojuma vietā padomju laikā izbūvēja elektrolīniju, tāpēc šeit izveidojās purvs. "Lai to likvidētu, man nācās  ierīkot jaunu ūdensnoteku, ieguldot lielu naudu. Taču firmas darbinieki ar savu tehniku sabojāja meliorācijas sistēmu. Tā atkal ir jāatjauno, bet tam nepieciešami līdzekļi," savu sašutumu pauž zemes īpašnieks.

Vēl viena problēma – zemniekam piederošajā mežā sabojātas divas lielas priedes. Kokiem norauta miza, kā rezultātā tie, visdrīzāk, aizies bojā. Uz stumbriem redzamas trošu vai arī ķēžu pēdas, ar kuru palīdzību strādnieki vilka dubļos iestigušo tehniku.

Šis koks aizies bojā

Taču Mihails Lapkovskis izprot situāciju un pateicas komercstruktūrai, kura šeit strādāja, jo tas ir liels un vajadzīgs darbs. Citādi pašam būtu jāņem rokās cirvis un zāģis: "Tomēr visi darbi ir jāveic saskaņā ar noteikto kārtību, nemaz nerunājot par akurātumu un kultūru. Pie mums jau privātīpašums ir tukša skaņa, bet citās valstīs tas ir neaizskarams, pret to izturas saudzīgi, privātīpašumu aizsargā likums."

Nav pirmais precedents

Jāpiebilst, ka pirms darbu uzsākšanas īpašnieks bija par tiem rakstiski jāinformē, taču tas netika izdarīts. Mihails uzskata, ka tas ir pārkāpums.

Pilnu rakstu lasiet 28. augusta numurā.