„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Uzlabo darbu kibernoziegumu apkarošanā

freeimages.com

Valsts policija iegādājusies 60 ierīču komplektus, kas uzlabos tās darbu  kibernoziegumu apkarošanā un pavērs jaunas iespējas iegūt un nostiprināt pierādījumus, informē Valsts policija.

Jaunās ierīces likumsargiem sniegs iespēju pārbaudīt dažādas datu nesēju ierīces, tās leģitīmi apskatot ar dažādām ierakstaizsardzības iekārtām jau iecirknī uz vietas, tādējādi pēc iespējas samazinot laika patēriņu, ar ko bija jārēķinās līdz šim. Savukārt reģionu pārvalžu līmenī un Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes līmenī varēs veikt sarežģītākas pierādījumu apskates, tostarp atgūstot no ierīcēm iepriekš dzēstos failus.

Kibernoziegumu apkarošanas kapacitāte aug līdz ar iespējām, ko sniedz specifiskās zināšanas un tehnoloģiskais atbalsts, tādēļ jo īpaši nozīmīgi, ka projekta laikā iegādāti vairāki desmiti modernu ierīču komplekti, kuri turpmāk būs Valsts policijas ikdienas darba sastāvdaļa vēl efektīvākai cīņai ar noziegumiem, kuru pierādījumi meklējami elektroniskajā vidē.

Kopumā projekta ietvaros nopirkti 60 ierīču komplekti, ar kuriem tiks nodrošināts katrs Valsts policijas iecirknis valstī un vēl vairāki ierīču komplekti tiks sadalīti Valsts policijas reģionu pārvaldēm un Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonām sarežģītāku pierādījumu meklēšanas un nostiprināšanas nepieciešamībai.

Pirmā apmācība darbā ar jaunajām iekārtām projekta ietvaros jau veikta šī gada februārī, kad ar tām tika iepazīstināti 40 Valsts policijas iecirkņu pārstāvji, kuri šīs zināšanās nodos tālāk kolēģiem. Un šodien, otrās apmācības laikā, ar jauniegūtās tehnoloģijas ieguvumiem tiek iepazīstināti Valsts policijas reģionu pārvalžu pārstāvji un Galvenās Kriminālpolicijas pārvalžu pārstāvji – kopumā vēl 100 likumsargi.

Valsts policijas un ES Iekšējā drošības fonda līdzfinansētais projekts "Valsts policijas kapacitātes pilnveidošana ar augsto tehnoloģiju palīdzību izdarīto noziedzīgo nodarījumu prevencijā un apkarošanā" sniedz iespējas būtiski stiprināt Valsts policijas kapacitāti kibernoziedzības apkarošanas un prevencijas jomā. Projekta realizācijas laikā ne tikai papildināta Valsts policijas materiāltehniskā bāze un nodrošināta likumsargu apmācība darbā ar mūsdienīgo tehnoloģiju, bet arī stiprināta prevencija drošībai internetā, izstrādājot Valsts policijas aplikācijas sadaļu šajā jomā.

Aplikāciju Valsts policijas inspektori pielietos, mācot skolēnus par rīcību interneta vidē, kā arī par rīcību, ja jaunietis kļuvis par iespējama noziedzīga nodarījuma upuri vai saskāries ar citiem pārkāpumiem internetā. Tā paredz arī iespēju tiešsaistē ziņot par šādiem pārkāpumiem, nosūtot ekrānšāviņus un saiti uz internetā redzēto aizdomīgo saturu un citas iespējas.