„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Aizdomās par cilvēktirdzniecību aizturēti trīs vīrieši

pixabay.com

29. augustā aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret kādu pilngadīgu vīrieti, izmantojot tā bezpalīdzības stāvokli, Valsts policija aizturējusi trīs personas – 60 līdz 73 gadus vecus vīriešus. Jau nākamajā un aiznākamajā dienā diviem aizturētājiem tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, informē Valsts policija (VP).

Šī gada augustā VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

Veicot izmeklēšanu, VP ONAP izmeklētāji 29. augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945., 1955. un 1958. gadā dzimušus vīriešus, no kuriem viens ir kāds garīgās konfesijas pārstāvis. Tāpat VP ONAP likumsargi veica divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, kā rezultātā izņemti dažādi video un foto faili, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības.

Ņemot vērā, ka cietusī persona tikusi seksuāli izmantota, esot bezpalīdzības stāvoklī, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta otrās daļas – par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par ko Krimināllikumā paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku no 3 līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Tāpat kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 160. panta piektās daļas – par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par to personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu, ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Diviem vīriešiem (1945. un 1955. dz. g.) tiesa jau nākamajā un aiznākamajā diena piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu, savukārt 1958. gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Jāpiebilst, ka aizturētie iepriekš nav nonākuši policijas redzeslokā.

Cietušajam vīrietim ir sniegta palīdzība un šobrīd tiek nodrošināts valsts apmaksāts rehabilitācijas kurss cilvēktirdzniecības upuriem.

Patlaban kriminālprocesā izmeklēšana turpinās.

Ziņu portāls „Delfi” publiskojis viena no aizturētajiem – 73 gadus vecā katoļu priestera - vārdu. Tajā pat laikā nav nekādas informācijas par divām citām šajā lietā iesaistītajām personām.

Sakarā ar izskanējušo informāciju par priestera aizturēšanu Latvijas Romas Katoļu Baznīcas Informācijas centrs medijiem izplatījis informāciju, kurā pauž Baznīcas nostāju šajā situācijā. Romas Katoļu Baznīca Latvijā paļaujas uz profesionālu Valsts policijas un tiesu sistēmas darbu un cer, ka tās pārstāvji rūpīgi un godprātīgi veiks lietas izmeklēšanu, tāpat Baznīca pauž gatavību nepieciešamības gadījumā sadarboties izmeklēšanas procesā. „Baznīca nosoda jebkāda veida vardarbību, jo īpaši pret vāju un neaizsargātu cilvēku. Katra upura ciešanas ir ļaunums, kas prasa taisnīgu tiesu, t.i. vainīgā saukšanu pie atbildības, kā arī atbilstošas palīdzības sniegšanu upuriem. Šobrīd Baznīcas rīcībā nav informācijas par lietas apstākļiem. Saskaņā ar kriminālprocesā iekļauto nevainīguma prezumpcijas principu, neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina nav konstatēta ar tiesas spriedumu. Tādēļ lūdzam ar cieņu izturēties pret aizturēto, kamēr viņa vaina nav pierādīta,” teikts vēstulē medijiem.

Nenosodiet, kamēr vaina nav pierādīta

Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta pirmais padomnieks,

Rēzeknes Svētā Andreja mariāņu klostera priekšnieks, priesteris Dainis Kašs Mariāņu kongregācijas priesteru vārdā nosūtījis atklātu vēstuli medijiem saistībā ar sava klostera brāļa Pāvela Zeiļas apcietināšanu un smagu kriminālo noziegumu inkriminēšanu, kurā teikts, ka šis šokējošais notikums līdz sirds dziļumiem ir pārsteidzis un satriecis Latvijā kalpojošos Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgas ieņemšanas priesteru mariāņu kongregācijas priesterus un klostera brāļus.

Vēstulē teikts, ka klostera brālis Pāvels ir dzīvojis autentisku kristieša dzīvi, cenšoties sekot Evaņģēlija augstajām morālajām prasībām, nekad nav liedzis ne padomu, ne stiprinājumu, ne palīdzību un sirsnību tiem, kas cieš, ir smagi emocionāli vai fiziski aizskarti un ievainoti, ir nonākuši situācijās, kurās bez atbalsta būtu bijis iespējams pilnībā zaudēt cilvēka cieņu. Viņš nav liedzis ne garīgu, ne finansiālu atbalstu, ne pajumti, ne taupījis kādu kritisku vārdu situācijā, kurā redzējis, ka cilvēks ir apmaldījies savās problēmās, kā arī vienmēr sniedzis ikvienam, kuram tas bijis nepieciešams, tēvišķu padomu un nav liedzis atbalstu.

 „Mēs kā Pāvela garīgā un arī laicīgā kopiena un ģimene, viņa tuvākie, esam pārsteigti un šokēti par viņa aizturēšanu un apcietināšanu, kā arī par viņam inkriminētajiem nodarījumiem. Mēs atturamies apsūdzēt, tiesāt un nosodīt, atstājot šo smago nastu Latvijas tiesībsargājošo iestāžu rokās un viņu atbildībā. Taču mūs mulsina tendenciozitāte, ar kādu sabiedrībā tiek nopludināta informācija par nepierādītu vainu smagos noziegumos.

Mēs nevērtējam mūsu brāļa Pāvela Zeiļas iespējamo vainu vai nevainīgumu. Esam pārliecināti, ka Latvijas likumi un policijas izmeklētāju darba kvalitāte nodrošinās to, ka šajā smagajā noziegumā, kurā kopā ar mūsu brāli tiek vainoti vēl divi cilvēki, īstie vainīgie saņems taisnīgu sodu. Bet šobrīd, kamēr viņa vaina nav pierādīta, mēs paši lūdzamies par viņu savās ikdienas lūgšanās un esam kopā ar viņu šajā smagajā dzīves posmā. Aicinām ikvienu kristīgo kopienu lūgties un gavēt kopā ar mums tajā nodomā, lai patiesība šajā smagajā situācijā nāktu gaismā.

Tomēr mēs nevaram klusēt par to, kas uztrauc mūsu sirdis un rada tajās nemieru, ka tiek klaji pārkāpts personas datu aizsardzības likums, ka netiek nosaukta nevalstiskā organizācija, kura šo lietu ir ierosinājusi un virzījusi. Mēs lūdzam pārskatīt prāvestam Pāvelam Zeiļam noteikto drošības līdzekli gan veselības stāvokļa dēļ, gan arī izrādot cieņu cilvēkam, kurš vairāk nekā četrdesmit gadus ir godprātīgi strādājis sabiedrības labā.

Būdami vienoti ar mūsu klostera brāli Pāvelu Zeiļu, mēs aicinām nostāties patiesības pusē. Vienlaikus mēs vēlamies atgādināt, ka ikviens cilvēks uzskatāms par nevainīgu, kamēr viņa vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā. Aicinām ikvienu ticīgo un ikvienu labas gribas cilvēku netiesāt un nenosodīt mūsu brāli Pāvelu, pirms to nav izdarījušas instances, kam šī vara uzticēta ar likuma spēku,” teikts vēstulē.