„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Eiropas čempionātā jauniešiem zelts Krievijas šahistiem

Latvijas labākie šahistu U18 grupā. Pjotrs Koļasa (42. vieta) un Elizabete Limanovska (18. vieta) // Foto: sahafederacija.lv

No 20. līdz 29. augustam Rīgā, starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā,  norisinājās Eiropas čempionāts jauniešiem šahā, kurā sacentās vairāk nekā 1000 jaunie šahisti vecumā no 8 līdz 18 gadiem. Latvijas izlase, kuru pārstāvēja 103 šahisti, startēja viduvēji.

Visvairāk medaļu izcīnīja Krievijas jaunie šahisti, kuri teicami startēja pusaudžu un meiteņu grupā. Rezultātā Krievijas pārstāvji izcīnīja septiņas zelta, sešas sudraba un trīs bronzas godalgas. Šajā turnīrā labus sasniegumus guva arī Baltkrievijas un Azerbaidžānas šahisti.

Eiropas čempionātā jauniešiem no Latvijas šahistiem augstākās pozīcijas izcīnīja:

  • 14. vieta, Girls-8 – Marina Kuzņecova;
  • 18. vieta, Girls-18 – daugavpiliete Elizabete Limanovska;
  • 19. vieta, Girls-16 -- Ramona Golsta.

Neskatoties uz veiksmīgo čempionāta sākumu, nevienam citam Latvijas šahistam tā arī neizdevās iekļūt pirmajā divdesmitniekā. Neiztika arī bez skandāla – viens no dalībniekiem (valsts netiek minēta) ienesa čempionāta norises vietā savu mobilo tālruni, lai gan noteikumi to stingri aizliedz. Lai gan šahists jau bija aizvadījis 7 no 9 kārtām, viņš tika diskvalificēts.

„Mūsu rezultāti ir visai pieticīgi un likumsakarīgi, taču tas ir papildu stimuls trenēties vēl cītīgāk,” pēc turnīra teica Latvijas Šaha federācijas prezidents Āris Ozoliņš, „jāstrādā pie tā, lai šaha spēli varētu apgūt jau skolā.”

Čempionāta rīkošanas kopējās izmaksas – 400 000 eiro. Baltijas valstīs šāda līmeņa sacensības jauniešiem beidzamo reizi notika Tallinā 1997. gadā.