„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Aktualizē kolhoznieku dziesmas

Publicitātes foto

16. septembrī Vaboles kultūras namā etnogrāfiskais ansamblis „Vabaļis” aicina uz sava trešā diska „Labi dzeivōt kolchozā” prezentāciju.

Mūsdienās ierakstītās kolhoznieku dziesmas ir ne tikai spilgta tautas muzicēšanas un radošuma liecība, tās var kļūt par sākumu interesantai sarunai par kultūras, politikas, atmiņas un vēstures attiecībām, informē Vaboles KN direktore, projekta vadītāja Vija Pabērze.

Kolhoza dziesmas lieliski pierāda, ka nostalģija neprasa atkārtot vai turpināt pagātni. Gluži otrādi – pagātne tiek atstāta aiz muguras, paņemot līdzi atmiņas par to labo, kas ikvienam saistās ar savu jaunību, nozīmīgākajiem dzīves pavērsieniem un patiesu gandarījumu par labi padarītu darbu. Tāpat kā senās tautasdziesmas palīdzēja latviešiem pārdzīvot smagākos klaušu un dzimtbūšanu laikus, kolhoza dziesmas ir dzīvespriecīga atbilde greizajai padomju plānveida ekonomikai Latvijas laukos.

Padomju varas gados radās dziesmas un dziesmu teksti, ko tauta sacerēja un dziedāja brīžos, kad “partorgs nedzird”. Tādu dziesmu klāstu piedāvā šis albums. Ironija, sarkasms, humors, kas dzirdams piedāvātajā materiālā, nāk no “Vabaļu” teicēju atmiņām un dziesmu kladēm.

Projekts tapis ar VKKF un Daugavpils novada pašvaldības budžeta programmas “Atbalsta fonds biedrībām” atbalstu.