„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Kartupeļu raža patīkami pārsteigusi saimniekus

Andris Rukmans: „Šie kartupeļi izauguši smilšainā augsnē” // Foto: Anatolijs Krilovs

Pārsteidzoši, tomēr, neskatoties uz šī gada sauso un karsto vasaru, šogad ir rekordliela visu dārzeņu, tostarp arī mūsu otrās maizes – kartupeļu raža. To novākšana Daugavpils novadā daudzviet tuvojas noslēgumam.

Katram savas rūpes

Dabas un laika apstākļu ietekme uz ražu ir absolūti neizskaidrojama. Ir bijuši gadi, kad saulainas un siltas dienas mijas ar lietu – šāds laiks, šķiet ir ideāls labas ražas iegūšanai. Un tas attiecas ne tikai uz kartupeļiem, bet arī citām kultūrām. Taču, lai cik dīvaini tas šķistu, rudenī zemniekiem nebija, ar ko īpaši lepoties. Savukārt šovasar lietus bija maz, taču visas dārzeņu kultūras auga griezdamās.

Pašlaik vairums reģiona lauksaimnieku jau ir gandrīz novākuši kartupeļus, tos sašķirojuši un novietojuši glabāšanai pagrabos un noliktavās. Braucot pa Vecsalienas un Salienas pagasta teritoriju, tikai dažviet pavīdēja nenovākti kartupeļi lauki, taču gan jau zemnieki zina, kas un kad jādara.

Vecsalienas pagasta piemājas saimniecības „Vilcāni” īpašnieks Jānis Kukjans pavasarī iestādīja kartupeļus aptuveni 0,25 ha platībā un, viņaprāt, novāca gluži pieklājīgu ražu. Pensionārs izdarījis  interesantu secinājumu – kad pagājušajā gadā viņi kopā ar dzīvesbiedri visu vasaru pastāvīgi ravēja kartupeļu lauku, ražu bija viduvēja: „Acīmredzot, raujot nezāles, vienlaikus tiek traumēta kartupeļu sakņu sistēma, tāpēc tie aug slikti. Šogad neko daudz neravējām, taču raža ir lieliska.” J. Kukjans savā dārzā neizmanto nekādas ķimikālijas, jo uzskata, ka tas kaitē ne tikai dabai, bet arī pašam. Turklāt ķīmiskie līdzekļi tagad maksā dārgi.

Apnicīgs, bet vajadzīgs darbs

Salienas pagasta Šlapaku ciemā kartupeļu novākšana ritēja pilnā sparā. Vienā no piemājas saimniecībām tikko bija beigusies talka un tās dalībnieki gatavojās sēsties pie pusdienu galda. Savukārt saimniecei priekšā bija apnicīgs darbs, kurš prasa pacietību, - kartupeļu šķirošana.

Kaimiņu mājās, kur dzīvo 84 gadus vecā Anisija Kazenko ar dēlu Vasiliju, jau šķiroja kartupeļus un nesa tos uz pagrabu. Pensionāre pacietīgi apskatīja katru bumbuli, taču piebilda, ka, neskatoties uz labu ražu, kartupeļu kvalitāte nav laba: „Bumbuļi ir lieli, taču daudzviet bojāti, - „uzdarbojies” vai nu drātstārps, vai arī maijvaboles.”

Anisija un Vasilijs Kazenko: „Kartupeļu ir daudz, taču tie bojāti”

Ir vēl arī cita problēma. Trīsdesmit simtdaļās juku jukām bija iestādītas baltie kartupeļi un „siņeglazka”. Augot tie, visdrīzāk, apputeksnējušies, un tagad šķirnes vairs nevar atšķirt, - izaudzis kaut kas vidējs. Tāpēc Anisija un Vasilijs uzskata, ka dažādas šķirnes jāstāda atsevišķi. Kopumā novākta aptuveni tonna kartupeļu, - šī daudzuma ģimenei vajadzētu pietikt.

Pilnu rakstu lasiet 11. septembra numurā.