„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 15. maijs
Trešdiena
Airita, Arita, Sofija, Taiga
+13.5 °C
apmācies

Noskaidroti 10 Latgales ainavu dārgumi

Daugavpils novada domes Dabas resursu nodaļas vadītāja Jolanta Bāra ar pateicību pašvaldībai par Daugavas loku ainavas kopšanu // Foto: daugavpilsnovads.lv

Pēc gadu ilgušas atlases un balsošanas augusta beigās noskaidroti 50 Latvijas ainavu dārgumi. Fotogrāfijas, stāsti un citas liecības par tiem apkopotas elektroniskā krātuvē, kā arī ceļojošā izstādē “Latvijas ainavu dārgumi vakar šodien, rīt”. Ar 10 Latgales ainavu dārgumiem septembrī var iepazīties Lūznavas muižā.

Izstādē apkopotas dārgumu fotogrāfijas, kas uzņemtas valsts jubilejas gadā, kā arī vēsturiski fotoattēli no iedzīvotāju, muzeju un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumiem. Organizatori atzīmē, ka Latgales reģiona iedzīvotāji bija vieni no aktīvākajiem šīs aktivitātes ietvaros. Vispirms tika saņemti 193 pieteikumi Latgales reģiona ainavu dārgumu statusam, no tiem balsojumam tika atlasīti 43 – par to lēma Ainavu ekspertu padome. Savukārt, summējot iedzīvotāju balsojumu kopā ar Ainavu ekspertu padomes lēmumu, tika noskaidroti Latgales reģiona 10 ainavu dārgumi.

Izstāde Lūznavas muižā atklāta 11. septembrī, kur norisinājās Latvijas valsts simtgades pasākuma “Reģionu dienas” aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” reģionālā diskusija. Tajā spriests arī par citām aktualitātēm kultūrvēsturisko ainavu saglabāšanā. Prezentēts Daugavpils cietokšņa revitalizēšanas projekts, pārrunāti Krāslavas pils kompleksa, ūdens tūrisma attīstības centra „Bāka” attīstības stāsti, kā arī krucifiksu ainavas mantojums Ziemeļlatgalē.

Latgales dārgumu izstādi Lūznavas muižas Baltajā zālē var apskatīt līdz 1. oktobrim. Savukārt visu 50 ainavu dārgumu izstāde šī gada 26. oktobrī būs aplūkojama Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās. Novembrī, decembrī un visu nākamo gadu izstādi gan pa daļām, gan kopumā būs iespējams demonstrēt visā Latvijā. Ar apkopoto informāciju varēs iepazīties elektroniskajā ainavu dārgumu krātuvē, kas no oktobra būs pieejama tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv.

10 Latgales ainavu dārgumi:

  • Aglonas bazilikas ainava,
  • Daugavas loku ainava,
  • Daugavpils cietokšņa ainava,
  • Latgales krucifikss lauku ainavā,
  • Ludzas pilsētas ainava ar ezeriem un pilsdrupām,
  • Lūznavas muižas ainava,
  • Mākoņkalna apkārtnes ainava,
  • Rāznas ezera ainava,
  • Svētā Dominika Pasienes Romas katoļu baznīcas ainava,
  • Zilupes senlejas ainava

Komentāri

08.11.2018 11:42
Upes,lv
Zilupes pilsēta un upe Grīva kas ietek Istrā - kopā sanāk Zilupes senleja?! Apbrīnojams analfabētisms augstākajā līmenī (Varam, Lnb, Kultūras (!) min.).