„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Caur grūtībām pretī mākslai

Zane Melāne ar jauno grāmatu // Foto: Jeļena Čursina

Vienlaikus ar jaunās izstāžu sezonas atklāšanu Marka Rotko centrā notika arī Silvas Veronikas Linartes dzīvesstāsta prezentācija.

Silvas Linartes dzīvesstāsts ir otrā publikācija sērijā „Latgalē dzimušu mākslinieku dzīvesstāsti”, ko veido Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs sadarbībā ar biedrību „Divruna”. Pirmā grāmata bija veltīta Pēterim Martinsonam.

Grāmatā māksliniece stāsta par savu dzīvi, bērnību, kura aizritēja izsūtījumā Sibīrijā, par atgriešanos dzimtenē, mācībām, sevis meklējumiem, pedagoģisko darbību, mākslas izglītības attīstību Daugavpilī un Latvijā. Silvas stāsts ir vienas Latgales ģimenes vairāku paaudžu vēsture, piedzīvotās grūtības, jo māksliniece detalizēti stāsta par vecākiem, radiniekiem, kā arī pašas ģimeni – vīru un meitām.

Viņas ģimenes stāstā jaušana visas Latvijas XX gadsimta un XXI gadsimta sākuma vēsture. Vēstījumu papildina daudzas fotogrāfijas no personiskajiem arhīviem.

Grāmatas redaktore ir Rotko centra kolekciju galvenā glabātāja Zane Melāne, viņas komentāri papildina mākslinieces stāstījumu. Kā teica Z. Melāne, viņa iepazinās ar Silvu Linarti 2000. gadu sākumā, un, var teikt, ka visu šo laiku turpinās viņas dialogs ar mākslinieci, kurš atspoguļots šajā grāmatā. Uz biogrāfiskā izdevuma prezentāciju atnāca daudzi cilvēki, kuri pazina mākslinieci. S. Linartes draudzene, māksliniece Valda Mežbārde, valdot asaras, saka, ka šādas grāmatas iznākšana apliecina, cik liela loma bija Silvai Linartei Daugavpils un visas Latgales dzīvē.

Godinot izcilās mākslinieces un ilggadējās mākslas pedagoģes Silvas Linartes (1939–2018) piemiņu, jaunās izstāžu sezonas ietvaros  tiks atklāta īpaša, māksliniecei veltīta ekspozīcija, kas skatāma Marka Rotko ekspozīcijas meditatīvajā „Klusuma telpā”.