„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.3 °C
apmācies

Priesteri nolemj paturēt apcietinājumā

pixabay.com

Rīgas apgabaltiesa nolēma nemainīt Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesterim Pāvelam Zeiļam, kurš aizturēts aizdomās par bezpalīdzības stāvoklī esoša vīrieša seksuālu izmantošanu, noteikto drošības līdzekli – apcietinājumu.

Par drošības līdzekļa maiņu apcietinātajam katoļu priesterim Rīgas apgabaltiesa 21. septembrī sprieda gandrīz divas stundas, taču aizstāvības pusei neizdevās pārliecināt tiesnesi, ka priesterim būtu jāpiemēro ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Pats priesteris tiesas sēdē nepiedalījās, jo atrodas slimnīcā, kur viņam tieši todien tika veikta operācija. Savukārt viņa advokāts Kārlis Zunde norādījis, ka aizturētā priestera veselības stāvoklis esot smags.

Atkārtoti par drošības līdzekļa maiņu varēs lemt tikai pēc diviem mēnešiem.

Tikmēr sabiedrībā turpinās diskusijas par priestera saistību ar minēto noziegumu. Viņa kolēģi un draudzes locekļi, kas priesteri ļoti labi pazinuši,

notikušo uzskata provokāciju. Rēzeknē Zeiļas aizstāvībai notika pikets, bet šobrīd par priesteri iestājušies arī atsevišķi politiķi, kuri, iespējams, izmanto notikušo savai priekšvēlēšanu kampaņai.

Saistībā ar priestera apsūdzību izskan dažādas versijas, tostarp, ka pie vainas ir kāda pasaules mēroga ietekmīga sabiedriska organizācija, kas ir noskaņota pret kristiešiem.

Pirms nedēļas redakcija „Latgales Laiks” saņēma zvanu no kāda vīrieša, kas nevēlējās atklāt savu vārdu un kurš pauda pārliecību, ka priesteris ir kļuvis par jau iepriekš piekoptas noziedzīgas shēmas upuri. Zvanītājs apgalvoja, ka ļoti labi pazīst vīrieti, kas šajā lietā atzīts par cietušo, un pastāstīja, ka viņš jau iepriekš bijis iesaistīts līdzīgos skandālos, no kuriem guvis materiālu labumu - kompensācijas, savukārt viņa „aizmugure” esot kāda Latvijas sabiedriska organizācija, kura, aizstāvot cietušo, cenšas celt sev reitingu. 

Jāteic, ka saskaņā ar likumu „Par valsts kompensāciju cietušajiem”, cietušajam ir tiesības pieprasīt kompensāciju vairākos gadījumos, tostarp, ja cietušais ir kļuvis par cilvēku tirdzniecības upuri un ja ir aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība.

Zvanītājs apgalvoja, ka visa viņam zināmā informācija esot nodota aizturētā priestera advokātam un pauda cerību, ka lieta tiks rūpīgi izmeklēta.