„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

Dabasgāzes apkalpošana palētināsies, bet siltumenerģija – ne

pixabay.com

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprināja AS „GASO” projektu par dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifiem, kuri būs zemāki, nekā tika plānots. Salīdzinot ar spēkā esošo tarifu, jaunajā tarifā ietvertās izmaksas SPRK ir samazinājis par 8% jeb par 4,5 miljoniem eiro. Jaunie tarifi stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Pirmām kārtām šīs izmaiņas izjutīs mājsaimniecības, kuras dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai. Fiksētā maksa no 2019. gada 1. janvāra būs 1,77 eiro mēnesī. Savukārt mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto apkurei, fiksētā maksa būs no 1,77 eiro mēnesī par jaudu līdz sešiem kubikmetriem stundā, līdz 6,64 eiro mēnesī par jaudu līdz 10 kubikmetriem stundā. No 1. janvāra maksājumu par dabasgāzes pakalpojumiem veidos divas daļas -- fiksētā daļa un mainīgā daļa, kas būs atkarīga no patērētā dabasgāzes daudzuma. Apstiprinātie tarifi ir sadalīti pa astoņām lietotāju grupām pēc patērētā dabasgāzes apmēra.

Taču vienlaikus dabasgāzes cena turpina pieaugt. Uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Viktors Lukjančiks atzīmēja, ka jaunais dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifs diezin vai ietekmēs apkures cenu dinamiku. Savukārt dabasgāzes cenas pieaugums, visdrīzāk, atspoguļosies siltumenerģijas tarifā.

4. oktobrī uzņēmums paziņoja, ka jaunais tarifs ir 63,01 eiro par megavatstundu – pieaugums par  5,46 eiro viena mēneša laikā. Tādejādi Daugavpils kļuvis par jauno rekordisti Latvijā apkures dārdzības ziņā, apsteidzot Valmieru (62,08 eiro par megavatstundu) un Cēsis (62,77 eiro). Neliels sadārdzinājums fiksēts Cēsīs un Tukumā, savukārt Rēzeknē tarifs ir pat nedaudz samazinājies.

Atgādinām, ka Daugavpils ir viena no nedaudzajām Latvijas pilsētām, kur centrālās apkures cenas beidzamajos 12 mēnešos ir ievērojami augušas. Gada griezumā līdz 2017. gada septembrim tarifs pieauga gandrīz par 15% (no 48,97 līdz 57,55 eiro par megavatstundu).