„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

«LightGuideOptics» Līvānos ražo garu un tievu optisko šķiedru

lsm.lv

Iespiesta starp Daugavu vienā pusē un dzelzceļu otrā, Līvānu pilsēta ir gara un tieva. Daugava arī gara, tieva. Dzelzceļš garš un tievs. Galvenais ceļš, kas abus savieno - garš un tievs. Caurbraucot pa ceļam starp Rīgu un Daugavpili, liekas, ka pilsēta ir lielāka nekā īstenībā.

Taču vajadzīgs iemesls, lai šeit piestātu: manā gadījumā tā ir Gunta Ivdre, "LightGuideOptics" ("LGO") pārstāve. Uzņēmums kopš 2004. gada Līvānos ražo optiskās šķiedras kabeļus un kūļus.

“Šaubu nav - Eiropā šī ir stikla šķiedras galvaspilsēta,” Gunta skaidro uzņēmuma ražotnē.

“Pašlaik mums ir divi "torņi", kas ražo stikla šķiedru lejup no otrā uz pirmo stāvu, kur atrodas mūsu medicīnas un industriālā nodaļa. Plānojam uzbūvēt vēl trīs torņus - ražošanai, kā arī izpētei un attīstībai."

“Industriālām vajadzībām mēs ražojam kabeļus, kas sastāv no atsevišķām šķiedrām ar dažādiem savienotājiem un metāla uzgaļiem, kā arī industriālos kūļus, kas sastāv no diviem līdz 26 tūkstošiem šķiedru, lai gan parasti to skaits ir ap 2000 - 4000."

"LGO" Līvānos nodrošina 135 darbavietas, un daudzi no uzņēmuma speciālistiem ir vietējie, jo Līvānos ir Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes nodaļas. 

Patiesībā pilsētā ir divi lieli ražotāji, kuru abu saknes meklējamas agrīnākā uzņēmumā, kas savukārt bija saistīts ar slepenu padomju projektu, kurā ražoja modernas šķiedras militārajiem sakariem un kosmosa programmai. Slepenā izpētes nodaļa bija daļa no slavenās Līvānu stikla fabrikas, kura cēlusies no pilsētas senās stikla pūšanas tradīcijas, saistītas ar Latgales kā nozīmīga amatniecības centra vēsturi.


lsm.lv