„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Aizsardzības ministrija attīstīs poligonu “Meža Mackeviči”

daugavpilsnovads.lv

Aizsardzības ministrija (AM) iecerējusi paplašināt un modernizēt militāro poligonu „Meža Mackeviči”, attīstot tur mācību infrastruktūru, tai skaitā šautuves. Tādēļ plānots paplašināt poligona teritoriju līdz pat 6000 hektāriem.

Šobrīd AM pieder tikai neliela meža teritorija 10,4 ha platībā, taču pēdējo divu, trīs gadu laikā poligona infrastruktūra sākusi strauji attīstīties un šobrīd tajā atrodas divas lielās šautuves, šautuves pistolēm, granātu mešanas laukums, virkne jaunu noliktavu ekipējuma un transporta glabāšanai, stāvlaukums automašīnām, kā arī izveidots neliels sporta placis. Plašāka teritorija nepieciešama, jo šautuvei ir jānodrošina 3 km perimetrs. Tā kā militārie spēki pagaidām izmanto pašvaldības ceļus, perspektīvā plānots arī labiekārtot padomju laikos izbūvēto veco ceļu ar tiltu, lai tam būtu 60 tonnu celtspēja. Vēl tuvāko sešu gadu laikā plānots izvietot administratīvo ēku, ēdnīcu, sporta zāli, kazarmas, transporta novietni u.c.

Ar šiem plāniem Daugavpils novada domes un apkārtējo pagastu pārvalžu vadību poligonā iepazīstināja Aizsardzības ministrijas un Zemessardzes pārstāvji. Tiekoties uzsvērts, ka plānotais tiks īstenots, neietekmējot valsts un pašvaldības rīcībā esošo infrastruktūru, kā arī netraucējot civiliedzīvotājiem. Pašvaldībai solīts, ka tas nozīmēs jaunas darba vietas, būvējot un uzturot objektu, vietējo uzņēmēju pakalpojumu izmantošanu, atslogojumu pašvaldības infrastruktūrai, iedzīvotāju skaita pieaugumu, kā arī atbalsta nodrošinājumu Jaunsardzei. Vispirms gan AM nepieciešamās teritorijas pārņems valdījumā no Zemkopības ministrijas un A/S “Latvijas Valsts meži”, tāpat ierosināts noteikt nacionālo interešu objekta statusu šim militārajam poligonam.

Arī šobrīd, līdz 11. oktobrim, poligonā “Meža Mackeviči” noris militārās mācības “Tomahawk Soaring”, kurās piedalās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa. Līdzīgi kā Daugavpils novadā, militāro apmācību infrastruktūru plānots attīstīt arī Alūksnes novada poligonā “Lāčusili”, savukārt poligonu Skrundā iecerēts specializēt militāriem treniņiem pilsētvides apstākļos. Tādējādi Nacionālie bruņotie spēki strādā pie ieceres katrā reģionā izveidot reģionālā līmeņa poligonu