„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Līvānieši un dāņi veido ražotni Daugavpilī

Andis Daugulis // Foto: Egita Terēze Jonāne

Daugavpilī, Spaļu ielā, jau nākamgad būs jauns uzņēmums, kuru dibina Līvānu SIA „Daugulis & Partneri” un sadarbības partneri no Dānijas. Tā būs mūsdienīga ceptuve, kur tiks ceptas sausmaizītes ar sēkliņām un maizes grauzdiņi. „Precēm būs Dānijas uzņēmuma zīmols, jo dāņu produkcija jau tiek eksportēta visā Eiropā. Tāds pats eksporta ceļš uz lielveikaliem būs arī Daugavpilī saražotai produkcijai. Līvānos ražojam ļoti kvalitatīvu, garšīgu produkciju, taču Eiropas mērogā esam par mazu, lai apgūtu ES tirgu. Dāņu partneris jau ir šajā tirgū un viņš mūs pats atrada pirms daudziem gadiem, jo atzinīgi novērtēja mūsu produkcijas kvalitāti. Turklāt eksportējošs uzņēmums ir liels ieguvējs, jo eksports dod plašākas iespējas realizācijai, līdz ar to nodrošina lielāku apgrozījumu,” uzsver jaunā uzņēmuma valdes loceklis Andis Daugulis.   

Viņš atminas, kā pirms dažiem gadiem pārtikas izstādē Parīzē (Francija) Dānijas uzņēmējs parādīja rudzu maizes grauzdiņus, bet līvānieši apņēmās, ka izceps proves partiju. Tā bija gatava nedēļas laikā, tikmēr produktu paveidi un iepakojums tapa vairākus mēnešus. Tikai pēc veiksmīgas sadarbošanās, eksportējot jauno produkciju (apmēram pēc gada), tika nolemts dibināt jaunu kopuzņēmumu.

Andis turpina: „Tagad mums ir Latvijas-Dānijas kopuzņēmums SIA „Max Bakery”,  kas sausmaizītes un grauzdiņus sāks ražot 2019. gada sākumā. Par produkciju jau interesējas Korejas uzņēmumi, vairākas lidsabiedrības. Ražotne būs aprīkota ar jaudīgu krāsni, tāpēc darbs tiks organizēts divās maiņās. Mēs radīsim apmēram 40 jaunas darba vietas. Tie būs galvenokārt Līvānu un Daugavpils strādnieki. Viņi tiks apmācīti turpat ražotnē. Gan telpas, gan iekārtas ļauj dubultot produkcijas veidus un apjomus īsā laikā.”

Atrast ēku, kas būtu piemērota jaunai ceptuvei, nebija viegli. Līvānieši pabija gan Preiļos, gan Daugavpilī, un tieši Daugavpilī atrada un iegādājās vienstāvu ēku ar augstiem griestiem. „No Līvāniem līdz Daugavpilij nav tālu, pats vedu puiku uz hokeja treniņiem Daugavpils ledus hallē,” iestarpina Andis. Viņi aplēsa, ka telpu pārbūvēšana izmaksāšot lētāk nekā jauna ceha būvniecība. Šoruden jau ir pabūts lielākajā ražošanas iekārtu izstādē Minhenē (Vācija), un noskatītas cepšanas krāsnis.

Pilnu rakstu lasiet 19. oktobra numurā.