„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+7.6 °C
apmācies

Koalīcija ir izjukusi - vai gaidāma pārvēlēšana RU

Aleksandrs Rube

Ceturtdien, 18. oktobrī, Daugavpils domē divām komitejām tika ievēlēts jauns priekšsēdētājs – Pilsētas saimniecības komitejas vadītāja Jāņa Lāčplēša („Latgales partija”) vietā tika iecelts Valērijs Kononovs („Saskaņa”), bet Mājokļu komitejas vadītāja amatā stājās Mihails Lavrenovs („Saskaņa”), kurš nomainīja Igoru Prelatovu („Mūsu partija”). Tam visam sekoja arī vairāki citi notikumi.

Domino efekts

Nākamajā dienā, 19. oktobrī, partija „Saskaņa” sasauca speciālu preses konferenci, kurā pauda savu viedokli gan par izmaiņām komitejās, gan situāciju pašvaldībā kopumā. Andrejs Elksniņš atzīmēja, ka pārmaiņu iemesls, pirmkārt, ir straujais siltumenerģijas tarifa kāpums, un, otrkārt, pagalmu, piebraucamo ceļu asfaltēšanas un teritoriju labiekārtošanas programmas lēnā realizācija. Viņaprāt, Pilsētas saimniecības komitejas bijušais priekšsēdētājs ir vainīgs, ka tik lēni virzās uz priekšu pilsētai tik svarīgais TEC-3 modernizācijas projekts. A. Elksniņš atzīmēja arī to, ka beidzamajos 2—3 mēnešos „Saskaņas” deputāti tiekas ar citu partiju biedriem un opozīcija ir gatava piedalīties pārvēlēšanā. Taču A. Elksniņš neredz nekādas sadarbības iespējas ar Jāni Lāčplēsi un domes priekšsēdētāju Rihardu Eigimu.

Pēc tam „Latgales partija” paziņoja par izstāšanās no koalīcijas un 22. oktobrī sasauca savus preses konferenci. Partijas biedri atzīmēja, ka galvenais klupšanas akmens tik tiešām ir situācija saistībā ar uzņēmumu „Daugavpils siltumtīkli”, taču ir arī citi konflikti, piemēram, jautājums par domes priekšsēdētāja pilnvaru ierobežošanu. Tādējādi pašlaik pilsētas pašvaldībā nav nekādu savstarpēju politisku vienošanos. Turklāt situāciju saasina fakts, ka visi trīs līderi – R. Eigims, J. Lāčplēsis un A. Elksniņš nav gatavi sadarboties, lai gan viņiem nav nekādu iebildumu pret citiem partiju biedriem, tostarp arī saistībā ar pilsētas domes jaunās vadības ievēlēšanu.

J. Lāčplēsis atzīmēja, ka pašlaik nav nekādas praktiskas jēgas rīkot pārvēlēšanu, jo tādējādi pilsēta zaudēs lielu naudu svarīgu projektu īstenošanā. Viņš un viņa komanda uzskata par savu pienākumu turēties pretī iespējamai siltumtīklu uzņēmuma privatizācijai, lai gan oponenti norāda, ka J. Lāčplēsis ir tajā ieinteresēts. Saistībā ar domes pašreizējā sastāva saglabāšanu viņam piekrīt arī priekšsēdētājs, kurš norāda, ka pašlaik sākas intensīvs darbs pie pilsētas 2019. gada budžeta izstrādes un jebkuri iekšēji satricinājumi negatīvi ietekmēs šo procesu. Tādējādi, ņemot to visu vērā, iespējami vien divi scenāriji, - „plašas koalīcijas” saglabāšana vai iespēju meklēšana „8+7” koalīcijas izveidošanai.

Domes priekšsēdētājs atgādina, ka pašvaldībā strādā 15 deputāti, un 2—3 politiķu ambīciju dēļ viņš netaisās pamest savu amatu. Komiteju priekšsēdētāju nomaiņu R. Eigims vērtē neitrāli, jo jaunieceltie vadītāji ir kompetenti jomās, kas viņiem uzticētas.

Pilnu rakstu lasiet 23. oktobra numurā.